Определение №55/16.03.2022 по дело №34/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №55

  [населено място],16.03.2022г.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на двадесет и втори февруари през две хиляди двадесет и втора година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОНКА ЙОНКОВА

  ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

  АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

  като изслуша докладваното от съдия Христова т.д. №34 по описа за 2021г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.282 ГПК.

  Постъпило е искане от касатора ЗАД „ОЗК-Застраховане“ АД, [населено място] за превеждане по негова банкова сметка на внесеното по сметка на ВКС обезпечение по чл.282, ал.2 ГПК в размер от 87 068.77 лева. Молителят твърди, че изцяло е погасено задължението към ищцата /ответник по касация/ за плащане на присъдената сума с влязлото в сила въззивно решение по в.гр.д.№965/2020г. на Апелативен съд- София.

  Ответницата по молбата Б. Г. Н., чрез адв.Р.М. не оспорва искането, като заявява, че не възразява внесеното обезпечение да бъде освободено и върнато на застрахователното дружество. Признава, че е получила присъденото по делото застрахователно обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва.

  Върховният касационен съд, ТК, състав на Първо отделение, като взе предвид доводите на страните и данните по делото, намира за установено следното:

  С определение №266/11.08.2020г., по ч.т.д.№1381/2020 г. на ВКС, І т.о., постановено в производство по чл.282 ГПК, е спряно изпълнението на въззивно решение №11752/03.08.2020г. по в.т.д. №965/2020г. на Апелативен съд- София. От страна на молителя ЗАД „ОЗК-Застраховане“ АД, [населено място] по сметка на ВКС е внесено обезпечение съгласно чл.282, ал.2 ГПК в размер на 87 068.77 лева, която сума е налична и към настоящия момент.

  С определение №60566 от 21.10.2021г. по настоящото дело, постановено в производството по чл.288 ГПК, не е допуснато касационно обжалване на решение №11752/03.08.2020г. по в.т.д. №965/2020г. на Апелативен съд- София.

  Видно от приложеното от молителя и неоспорено от ищцата Б. Г. Н. платежно нареждане, ЗАД „ОЗК-Застраховане“ АД, [населено място] е превел по сметка на ЧСИ присъдената с въззивното решение сума. Ищцата признава, че е получила присъденото по делото застрахователно обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва

  Съгласно разпоредбата на чл.282, ал.5 ГПК, когато е обезпечено изпълнението на присъденото вземане, обезпечението се освобождава, след като искът бъде отхвърлен или производството бъде прекратено. Когато въззивното решение не бъде допуснато до касационно обжалване или по реда на чл.293 ГПК влезе в сила, внесената сума подлежи на връщане, когато по делото ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари