*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 546

  гр. София, 15.06.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение, в закрито заседание на двадесет и първи април две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИМИ ФУРНАДЖИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: 1. АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ 2. ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ

  като разгледа докладваното от съдията Владимиров гр. д. № 4772/2021 г. по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Д. В. Е. чрез адв. Волева против решение № 604 от 07.06.2021 г. по гр. д. № 2958/2020 г. на Апелативен съд – София, ГК, 12 - ти състав.

  Ответникът „Юробанк България“ АД с ЕИК[ЕИК] и седалище [населено място] не е подало отговор в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК и не ангажира становище по жалбата.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК и е процесуално допустима.

  За да се произнесе по основанията за допускане на касационното обжалване, Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение приема следното:

  Предмет на жалба е цитираното въззивно решение, с което е обезсилено решение № 3291 от 02.06.2020 г. по гр. д. № 16739/2017 г. на Софийски градски съд, ГО I – 25 състав в частта за уважаване на предявения от Д. В. Е. против „Банка Пиреос България“ АД, ЕИК[ЕИК] и седалище [населено място] иск с правно основание чл. 55, ал. 1, предл. 1 ЗЗД с присъждане на сумата от 34 794. 60 лв. - платена без основание по договор за кредит от 31.10.2006 г., заедно със законната лихва върху нея, считано от 22.12.2017 г. до окончателното ѝ изплащане и в посочената част делото е върнато на първостепенния съд за ново разглеждане от друг негов състав.

  Въззивният съд е постановил обжалвания резултат като е установил, че първоначален ответник по осъдителния иск е била „Банка Пиреос България“ АД. В хода на първоинстанционното производство е настъпила промяна, в резултат на която първоначалния ответник е загубил правосубектността си – горепосоченото търговско дружество е преобразувано без ликвидация чрез вливане в „Юробанк България“ АД по силата на договор за преобразуване от 26.07.2019 г., прекратило е съществуването си като правен субект и е заличено в търговския регистър, считано от 12.11.2019 г. Съобразено е, че решението на първостепенния градски съд е постановено на 02.06.2020 г. и с него е осъден ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари