*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 543

  София, 29.06.2022 год.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на двадесет и трети май през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: Велислав Павков

  Десислава Попколева

  като разгледа докладваното от съдия Попколева гр.дело № 4995 по описа за 2021 год., за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Държавно ловно стопанство „Черни Лом“-Териториално поделение на СИДП-гр.Шумен, чрез адв. С. И. против решение № 49/20.07.2021 г. по в. гр.д. № 126/2021 г. на Окръжен съд Търговище, с което след отмяна на решение № 43/08.04.2021 г. по гр.д.№ 763/2020 г. на Районен съд Попово, са уважени предявените от С. Ц. Д. против касатора искове с правно основание чл.344, ал.1, т.1, т.2 и т.3 КТ – за признаване за незаконно и за отмяна на уволнението му, извършено със заповед №..../...... г., издадена от директора на ТП на ДЛС „Черни лом“, [населено място]; за възстановяване на заеманата преди уволнението длъжност „лесничей“ в ТП на ДЛС „Черни лом“ и за заплащане на обезщетение за оставане без работа по чл.225, ал.1 КТ за срок от шест месеца в размер на 8250 лв., след уважено възражение за прихващане на ответника с вземане в размер на 4125 лв., представляващо сбора от изплатените обезщетения по чл.220, ал.1 и чл.222, ал. 1 КТ.

  Върховният касационен съд, четвърто гражданско отделение констатира, че касационната жалба е подадена в срока по чл.283 ГПК от легитимирана да обжалва страна и е насочена срещу съдебен акт, който подлежи на касационно обжалване.

  Касаторът обжалва решението на въззивния съд като поддържа неправилност на същото поради нарушение на материалния закон, допуснати съществени нарушения на процесуални норми и необоснованост. Според касатора изводът на въззивния съд, че в конкретния случай е налице злоупотреба с право от страна на работодателя при прекратяване на трудовото правоотношение с ищеца, е неправилен, тъй като от събраните по делото доказателства не се установява поведение на работодателя, което да сочи че съкращаването на щата е извършено с цел да се постигне като резултат прекратяване на трудовото правоотношение с ищеца. Твърди се, че необосновано съдът е приел, че още на 04.09.2020 г. - датата на която е сключено допълнително споразумение между страните, по силата на което ищецът е преминал на длъжност „лесничей“, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари