*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 540

  Гр.София, 13.06.2022г.

  Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на седми юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ

  ЧЛЕНОВЕ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА

  МАЙЯ РУСЕВА

  при участието на секретаря..., като разгледа докладваното от съдията Русева г.д. N.1791 по описа за 2022г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на И. Г. Д. срещу решение №.37/21.02.22 по г.д.№.718/2021 на ОС Добрич - с което, след отмяна на реш.№.17/19.07.21 по г.д.№.190/2021 на РС Добрич, предявените от касатора искове с правно основание чл.344 ал.1 т.1 и т.2 КТ са отхвърлени като неоснователни.

  Ответната страна СУ“Христо Смирненски“, с.Оброчище, общ.Балчик, оспорва жалбата; претендира разноски.

  Касационната жалба е подадена в срока по чл.283 ГПК, от процесуално легитимирано за това лице, срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение и е процесуално допустима.

  За да се произнесе относно наличието на предпоставките по чл.280 ГПК за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, ВКС съобрази следното:

  С обжалваното решение въззивният съд е намерил предявените искове по чл.344 ал.1 т.1 и т.2 КТ за неоснователни, тъй като е налице визираното в заповедта за уволнение основание на чл.328 ал.1 т.3 КТ-намаляне обема на работа. За да достигне до този извод е приел, че страните са били обвързани от трудов договор, по силата на който И.Д. е работил на длъжност „работник-поддръжка сгради“; съгласно длъжностната му характеристика задълженията му включват следене за състоянието на сградите и помещенията на училището, извършване на строителни и довършителни работи по поддръжка на сградния фонд и помещенията в училището, участие в подготвителни работи и извършване на необходимите СМР по сградите и помещенията, а при ново строителство извършване на задачи съобразно професионалната компетентност, локализация и отстраняване на повреди, уведомяване на директора при невъзможност самостоятелно да се отстрани повреда и др. Въз основа на заповед на министъра на образованието /№.РД 09-2296/11.09.20/ за извършване на проверка в училището е била сформирана комисия, която е констатирала, че съгласно щатното разписание от 30.06.20 общият персонал е 37,5щ.бр. - 24,5педгогически и 24,5 непедагогически, финансовото състояние е лошо, като са дадени препоръки за оптимизиране на щата след оценка на потребностите в условията на намаляне на броя на учениците и в частност за съкращаването на щата на непедагогическите специалисти; считано от 15.10.20 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари