*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**

Спорът е допуснат до касация с Определение №29/02.02.2022 по дело №60259/2016


Класификация


Анотация

Въпроси

1. От кой момент започва да тече срокът по чл. 147, ал. 1 ЗЗД в хипотезата на предявен иск по чл. 422 ГПК?

2. Прекратява ли се поръчителството по вноските за кредит, чийто падеж е настъпил преди повече от шест месеца преди подаване на заявлението по чл. 417 ГПК в хипотезата на обявена предсрочна изискуемост по кредит,обезпечен с поръчителство?

Отговори
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, ГК, Трето г.о., в открито заседание на тридесети март през две хиляди и двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
СВЕТЛА БОЯДЖИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА, ДАНИЕЛА СТОЯНОВА

при участието на секретаря Райна Стоименова като изслуша докладваното от съдията Светла Бояджиева т.дело № 60259 по описа за 2016 год., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл.290 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба,подадена от Т. К. Г. срещу решение № 96 от 27.04.16г.по в.гр.дело № 54//2016 г.на Апелативен съд – [населено място] в частта,с която е признато за установено по иск по чл. 422 ГПК,че в качеството на поръчител дължи на „Първа инвестиционна банка”АД главница в размер на 15201.30 евро,възнаградителна лихва 650.81 лв и неустойка 143.47 евро,заедно с законната лихва върху главницата от 24.03.15г.до окончателното изплащане,солидарно с кредитополучателя Г. Ц. Ц..

Постъпила е и касационна жалба от „Първа инвестиционна банка”АД срещу въззивното решение в отхвърлителната му част.

Касационни въпроси

Касационно обжалване на въззивното решение е допуснато на основание чл.280 ал.1 ГПК, т.1 и т.3 ГПК по следните въпроси : 1.От кой момент започва да тече срокът по чл. 147, ал. 1 ЗЗД в хипотезата на предявен иск по чл.422 ГПК; 2. Прекратява ли се поръчителството по вноските за кредит,чийто падеж е настъпил преди повече от шест месеца преди подаване на заявлението по чл. 417 ГПК в хипотезата на обявена предсрочна изискуемост по кредит,обезпечен с поръчителство.

Мотиви

Отговор на поставените въпроси е даден в Тълкувателно решение № 5/2019г. от 21.01.2022г.по тълк.дело № 5/2019 г.на ОСГТК на ВКС, с което е прието,че при уговорено погасяване на главното задължение на отделни погасителни вноски с различни падежи, шестмесечният срок по чл.147 ал.1 ЗЗД започва да тече от настъпване на изискуемостта на целия дълг, включително в хипотеза на предсрочна изискуемост.

В мотивите на тълкувателното решение е дадено разяснение,че с разпоредбата на чл.147 ал.1 ЗЗД се регламентира прекратяване на поръчителството поради бездействие на кредитора по договора след ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

 • Определение за недопускане
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.
 • Решение на общо събрание
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  При уговорено погасяване на главното задължение на отделни погасителни вноски с различни падежи, от кога тече шестмесечният срок по чл. 147, ал. 1 ЗЗД - от датата на падежа за всяка вноска или от настъпване на изискуемостта на целия дълг, включително в хипотеза на предсрочна изискуемост?
 • Решение на общо събрание
  *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
  Решението тълкува изключително противоречиви въпроси от материята на заповедното производство в изпълнителния граждански процес, което е видно от големия брой особени мнения на върховните касационни съдии, изразени при гласуването му.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари