*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 54

  гр. София, 17.02.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на шестнадесети февруари през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа, докладваното от съдия М.Христова гр.дело №541 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 307 ГПК.

  Делото е образувано по молба вх.№929/11.08.2021г. от К. Й. В., чрез адвокат Р. К., за отмяна на влязлото в сила решение №108/06.08.2021г. по в.г.д.№531/2021г. на Окръжен съд – Пазарджик.

  Молителят твърди, че е бил лишен от възможността да участва в производството. Излага, че с решение на Районен съд Панагюрище по г.д.№340/2021г. е била отхвърлена молбата на М. В. подадена срещу него за защита от домашно насилие. Решението е било обжалвано от молителката и по жалбата е образувано в.г.д.№531/2021г. на Окръжен съд Пазарджик. По делото изрично е разпоредено страните да бъдат призовани за насроченото на 03.08.2021г. открито съдебно заседание. За провеждането му е съставен протокол №106/03.08.2021г., в който е отразено редовното им уведомяване. Твърди, че такова не е налице, тъй като в кориците на делото липсват доказателства за уведомяването на молителя К. В. - лично или чрез процесуалния му представител. Липсата на редовно призоваване води до нарушаване правото му на участие в производството, което е основание за отмяна по реда на чл.303, ал.1, т.5 от ГПК. Претендира присъждане на направените разноски.

  Ответникът М. Г. В., редовно призована, не е депозирала писмен отговор и не изразява становище по молбата.

  Съдът намира, че молбата е подадена в срока по чл. 305, ал. 1, т.5 от ГПК, изхожда от легитимна страна и отговаря на изискванията по чл. 306 ГПК, но е подадена срещу акт, който не подлежи на отмяна по реда на Глава 24 от ГПК.

  Влязлото в сила съдебно решение, чиято отмяна се иска от молителя е постановено по реда на Закона за защита срещу домашно насилие. Производствата по този закон са производства по спорна съдебна администрация, които съобразно задължителните указания, дадени с т. 4 от Тълкувателно решение № 7/2014 от 31.07.2017 г. на ОСГТК на ВКС, не подлежат на отмяна по реда на гл. Х. от ГПК. Постановените в рамките на същите съдебни решения, дори когато са влезли в сила и с тях е наложена някоя от предвидените в закона мерки ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари