Определение №54/31.01.2022 по дело №2268/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 54

  София, 31.01.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в закрито заседание на четвърти ноември , две хиляди и двадесет и първа година в състав:

  Председател : ЕМИЛ ТОМОВ

  Членове : ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  изслуша докладваното от съдията Емил Томов

  гр. дело №2268/2021 г.

  Производството е по чл. 288 ГПК .

  Образувано е по касационна жалба на И. В. Д. чрез пълномощник адв. В.Т. срещу решение №261688 от 12.03.2021г по в. гр.дело № 13778/2018г. на Софийски градски съд, с което в обжалваната от касатора част е потвърдено първоинстанционно решение от 26.06.2018г по гр.д №4676/2017г на СРС , за отхвърляне на иска на основание чл. 200, ал.1 КТ за обезщетение на неимуществени вреди в резултат на трудова злополука , за разликата над сумата 6000 лева до пълния преявен размер от 32 000 лева. Въззивният съд е увеличил размера на обезщетението ,като за разликата над присъдените от пъпроинстнационния съд 3600 лв до размера от 6000 лв искът е уважен .При безспорни обстоятелства ,че ищцата е претърпяла трудова злополука ,отговорността на ответника е ангажирана на посоченото основание. При изпълнение на трудовите си задължения – почистване на стълбищната площадка на втория етаж в училищната сграда ,ищцата се подхлъзнала и паднала по стълбите като е получила нараняване в областта на главата. Отхвърлени са възражения за съпричиняване и допусната груба небрежност от пострадалата. По спорните въпроси свързани с вида на травматичните увреждания и наличието на причинно-следствена връзка ,съдът е обсъдил оказания на свидетели заключения по назначени СМЕ. След инцидента ищцата била приета за лечение в УМБАЛСМ “Пирогов”, където е установено състояние на комоцио церебри /сътресение на главен мозък/, контузия с подкожен хематом в дясна теменна област на главата и контузия в областта на кръста. Пострадалата не е изпадала в кома след травмата, състоянието не е било опасано за живота, което е насочило първоначалната експертиза към извод за най-леката закрита черепно-мозъчна травма, която е с функционален характер и отшумява сравнително бързо без последици за здравето .При преглед на пациента на 09.06.2016г. е била поставена диагноза „постравматична церебрастения“,което дава основание да се приеме, че при пострадалата се персистират оплаквания свързани с претърпяното мозъчно сътресение повече от месец след инцидента. Състоянието при ищцата е било повлияно и от хронични дегенеративни болестни промени на прешлените в шийния отдел на гръбначния стълб, което няма ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари