Определение №54/16.03.2022 по дело №1270/2019


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 54

  гр. София, 16.03. 2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, търговска колегия, първо отделение в закрито заседание на седми март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  изслуша докладваното от съдията : Ел Чаначева т.дело № 1270/2019 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 290 ГПК, образувано по касационна жалба на „Консервинвест” ООД, [населено място] против решение № 500 от 28.02.2019 г. по гр.д. № 2146/2018 г. на Софийски апелативен съд.

  С определение № 241 от 29.12.2020 г. настоящият съдебен състав е постановил спиране на основание чл. 631,ал.1 ГПК до произнасяне на Съда на Европейския съюз по отправено преюдициално запитване до него на основание чл.19, пар.2, б.“б“ от Договора за Европейския съюз и чл.267,пар.1, б.“б“ и пар.3 от Договора за функционирането на Европейския съюз по следния въпрос:Допуска ли разпоредбата на чл.9 от Регламент (ЕС) № 1151/2012 на Европейския Парламент и на Съвета от 21 ноември 2012 година относно закрилата на географски указания и наименования за произход на земеделски продукти и храни, съществуването, извън хипотезите на временна закрила, уредени в същата разпоредба, на национална система за регистрация и закрила на географските указания за селскостопански продукти и храни,обхванати от Регламента, и дава ли възможност на държавите- членки да прилагат други, успоредно действащи норми на национално равнище (подобно на паралелния режим на търговските марки ), уреждащи спорове относно осъществени нарушения на правото върху такова географско указание между местни търговци, произвеждащи и реализиращи селскостопански продукти и храни, включени в обхвата на Регламент /ЕС №1151/12г., на територията на държавата членка по регистрация на географското указание.

  С определение от 09.92.2022г. по дело С-35/21 Съдът на Европейския съюз се е произнесъл по отправеното преюдициално запитване, поради което са отпаднали пречките за разглеждане на висящото т. дело № 1270/2019 г. по реда на чл. 290 ГПК и то следва да бъде възобновено.

  Постъпила е молба от „Консервинвест“ ООД, с Православен, с която същият, с оглед цитираното определение на СЕС, иска отмяна на всички привременни обезпечителни мерки, наложени с определение от 19.09.2014г. по т.д. 5163/14г. на СГС, като е отправил искане ВКС да отмени този съдебен акт. Искането, въпреки дадените от настоящия състав указания на молителя е повторено с уточняващата молба.

  Така заявеното искане неправилно е адресирано до ВКС, тъй като ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари