*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно наличието на хипотезата на липса на достатъчно данни за извършено престъпление при прекратяване на досъдебно производство, образувано въз основа на жалба против конкретно лице.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на седми юни през две хиляди двадесет и втора година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МАРИО ПЪРВАНОВ

ЧЛЕНОВЕ:
ИЛИЯНА ПАПАЗОВА, МАЙЯ РУСЕВА

при участието на секретаря ..., като разгледа докладваното от съдията Русева г.д. N.****** по описа за 2012г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на З. В. Д. срещу решение на АС Пловдив №.86/25.11.21 по г.д.№.496//2021-с което, след частична отмяна на решение №.260201/10.08.21 по г.д.№.197//2021 на ОС Хасково, предявеният от касатора иск с правно основание чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ за сумата 2000лв. обезщетение за неимуществени вреди ведно със законната лихва е отхвърлен като неоснователен.

Ответната страна Прокуратурата на РБългария не взема становище.

Касационната жалба е подадена в срока по чл. 283 ГПК, от процесуално легитимирано за това лице, срещу подлежащо на касационно обжалване въззивно решение и е процесуално допустима.

Мотиви

За да се произнесе относно наличието на предпоставките по чл. 280 ГПК за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, ВКС съобрази следното:

С обжалваното решение е прието, че не са налице основанията за ангажиране на отговорността на държавата за вреди, тъй като не е изпълнен фактическия състав на чл. 2, ал. 1, т. 3 ЗОДОВ. Досъдебното производство /ДП №.67/17/, във връзка с което се претендира обезщетение, е образувано с Постановление от 9.06.16г. въз основа на законен повод по чл. 208, т. 1 НПК /съобщение до органите на досъдебното производство/ и достатъчно данни по смисъла на чл. 211, ал. 1 НПК /съдържащи се в материалите по преписка №.472/15/ срещу неизвестен извършител - за това дали през месец ноември 2007 в Д. с цел да набави за себе си или за друго лице имотна облага е използвал заблуждението и неосведомеността на Е. К. Д. и с това е причинил имотна вреда - престъпление по чл. 209 НК, ал.2 вр. с ал.1 /измама/. Сигналът, въз основа на който е била образувана преписката, е подаден на 27.08.15 от Е. Д. срещу З. Д. за извършване на проверка с оглед данни за престъпление по чл. 209 НК, чл. 212НК или друго такова от общ характер; на 15.01.16 и 22.03.16 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари