*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 538

  София, 13.06.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в закрито заседание на пети май , две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател : ЕМИЛ ТОМОВ

  Членове : ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  изслуша докладваното от съдията Емил Томов

  гр. дело №4869/2021г.

  Производството е по чл. 288 от ГПК .

  Образувано е по касационна жалба на Д. И. Д. ,чрез адв В.Г. от АК -Варна срещу решение № 1340 от 27.7.2021г. по в. гр. дело № 1386/2021г. на Варненски окръжен съд, с което е потвърдено решение от 17.02.2021г по гр.д № 9240/2020г на Варненски районен съд Отхвърлен е иска на касатора по чл.124, ал.1 от ГПК , че не дължи на „Електроразпределение – север “ АД сумата 5914,03 лв., представляваща начислена от дружеството по корекционна процедура стойност на потребена електроенергия за период от 04.11.2015г до 22.05.2020г.,за което е издадена фактура с дата 02.06.2020г

  Въззивният съд е приел,че правоотношението с ищеца се регламентира от действащия ЗЕ, същият е потребител на ел.енергия за битови нужди за недвижим имот в [населено място] ,присъединен кам ел. мрежа и електроснабден за периода на корекцията.

  Начислението, което ищецът оспорва ,е фактурирано след извършена проверка по КП от 22.05.2020г,съставен от служители на ЕПР „Север“ ,при която са снети показания от СТИ в присъствие на един свидетел , електромерът е подменен с нов и предаден на експертиза от БИМ, РО Варна .Извършен е софтуерен прочит на паметта на СТИ,на тарифа която не е визуализирана на дисплея. Установена е цялата потребена енергия от абоната ,вкл. показанията записани в невизуализиран регистър 1.83., които не са били начислявани през процесния период, при редовния месечен отчет./чл. 55 , ал.2 ПИКЕЕ/ Вещото лице по назначената съдебно- техническа експетиза е отговорило на множество въпроси и потвърждава констатациите по протоколите Количеството от 33604кВтч. е преминало през електромера и се сочи като математически точно оснойностено , съобразно утвърдените от КЕВР цени , действали за процесния период .СТИ е метрологично годно, ,като при монтирането му на 03.11.2015г е с нулеви показания на тарифите за потребители , както е установено от протокола при първоначалния монтаж .Електромерът не е включен в системата за дистанционен отчет (СМАРТ) ,бил е нов и неупотребяван при монтажа и след като не е бил включван към захранващата мрежа ,технически не е възможно ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари