*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  11

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 535

  гр. София, 10.06.2022 г.

  ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Гражданска колегия, Трето отделение, в закрито заседание на дванадесети май две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛЕКСАНДЪР ЦОНЕВ ЧЛЕНОВЕ: 1. ФИЛИП ВЛАДИМИРОВ 2. ДЖУЛИАНА ПЕТКОВА

  като разгледа докладваното от съдията Владимиров гр. д. № 115/2022 г. по описа на съда и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производство по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационни жалби на ищеца „Юробанк България“ АД с ЕИК[ЕИК] и седалище [населено място] чрез адв. М. и на ответниците И. П. И. и Ц. Р. П. чрез общия им пълномощник адв. Волева против решение № 976 от 20.08.2021 г. по гр. д. № 23/2021 г. на Апелативен съд – София, ГК, 8 – ми състав.

  Ответниците по насрещни жалби чрез своите пълномощници (посочените адвокати) са подали отговор в срока по чл. 287, ал. 1 ГПК, в който се изразява становище за липсата на основания за допускане на касационно обжалване и за неоснователност на касационната жалба на другата страна. Физическите лица претендират разноски.

  Касационните жалби са подадени в срока по чл. 283 ГПК и са процесуално допустими.

  За да се произнесе по основанията за допускане на касационното обжалване Върховният касационен съд, състав на Трето гражданско отделение приема следното:

  Предмет на жалби е цитираното въззивно решение, с което след частична отмяна на решение № 1792 от 05.03.2020 г. по гр. д. № 8476/2016 г. на Софийски градски съд, I ГО, 11 състав е уважен предявения от „Юробанк България“ АД против И. П. И. и Ц. Р. П. установителен иск с правно основание чл. 422, ал. 1 ГПК във вр. с чл. 79, ал. 1 ЗЗД и чл. 430, ал. 1 и 2 ТЗ и е признато съществуването на вземане, дължимо от ответниците при условията на солидарност, произтичащо от сключен между страните договор за кредит за покупка на недвижим имот от 24.06.2008 г., а именно: за сумата, определена от равностойността в швейцарски франкове на 34 216. 49 евро (разликата над признатите в първата инстанция 7 083. 40 евро до 41 299. 89 евро) по курс купува на швейцарския франк към еврото на „Юробанк България“ АД към датата на изпълнението – главница, ведно със законната лихва от 30.01.2015 г. до окончателното изплащане; за сумата, определена от равностойността в швейцарски франкове на 1 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари