*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 530

  гр. София 27.06.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на тридесети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОРИС ИЛИЕВ

  ЕРИК ВАСИЛЕВ

  изслуша докладваното от съдията ВАСИЛКА ИЛИЕВА

  гр. дело № 3792/2021 год.

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от К. К. Ш., чрез адв. М. З., против въззивно решение № 69/08.07.2021 г., постановено по в. гр. д. № 258/2021 г. на Окръжен съд - Добрич, с което е потвърдено решение № 260006/01.02.2021 г. по гр. д. № 272/2019 г. на Районен съд - Генерал Тошево, с което са отхвърлени предявените от жалбоподателката срещу „Банка ДСК“ ЕАД /понастоящем „Банка ДСК“ АД/ искове за сумата от 24 838,20 лева, представляваща обезщетение за претърпени вреди от неизпълнение на договорно задължение, произтичащо от Общите условия към договор за кредит от 23.07.2004 г., сключен между „Банка ДСК“ ЕАД и Т. К. Л., починала на 26.06.2014 г., ведно със законната лихва върху сумата, считано от 26.06.2019 г. до окончателното изплащане на задължението, както и за сумата от 2274,66 лева – лихва за забава за периода 09.07.2016 г. - 25.06.2019 г. върху обезщетението за вреди, на основание чл. 86 ЗЗД и са присъдени съдебни разноски.

  В касационната жалба се релевират оплаквания за неправилност и необоснованост на атакуваното решение. Иска се отмяната му и уважаване на предявените искове.

  В изложението на основанията за допускане до касационно обжалване се сочи основанието по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по следните въпроси: 1. „Възможно ли е съдът да постанови решение, което е в противоречие с уговорките на страните в сключения между тях договор и Общите условия, които съгласно разпоредбата на чл. 20а от ЗЗД имат силата на закон за тях?”; 2. „Обвързват ли страните сключените между тях договори и Общи условия със силата на закон, съгласно чл. 20а ЗЗД?”; 3. „Длъжен ли е съдът да изследва действителната воля на страните по Договора и Общите условия, съобразно разпоредбата на чл. 20 ЗЗД?”; 4. „Длъжен ли е довереника да уведоми кредитополучателя за хода на изпълнението на поръчката и да му даде отчет в разумен срок?“ и 5. „Има ли банката, в чиято полза е сключена застраховка живот, задължението да уведоми кредитополучателя за прекратяване на застраховката?”. Сочи, че първият въпрос ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари