*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

При определяне на мерките за лични отношения между баба и дядо, и малолетно внуче по смисъла на чл. 128 СК, и наличие на твърдение от родителите, за съществуваща опасност за психическото и емоционалното здраве на детето, съдът длъжен ли е да приложи засилено служебно начало и да изхожда винаги от интереса на детето, съобразно чл. 128, ал. 1, изр. 1 СК, включително и като назначи съдебно - психологическа експертиза?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Трето гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и пети май през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
МАРГАРИТА ГЕОРГИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
ДАНИЕЛА СТОЯНОВА, НИКОЛАЙ ИВАНОВ

като разгледа докладваното от съдията Николай Иванов гражданско дело № ******
по описа на Върховния касационен съд за 2022 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба от Н. С. С. и Д. Б. С., подадена чрез адв. В. З. П. от АК- П., против въззивно решение № 375/26.08.2021г., постановено по гр. д. № 406/2021 г. на Великотърновския окръжен съд, в частта му, с която е потвърдено решение № 260019/22.02.2021 г., постановено по гр. д. № 301/2020 г. на Павликенския районен съд, с което са уважени предявените от С. П. С. и Д. И. С. против Н. С. С. и Д. Б. С. искове с правно основание чл. 128, ал. 1 СК и са определени, мерки за лични отношения с детето Д. Д. С., както следва: бабата и дядото да имат право да виждат детето всяка трета събота от месеца от 10 до 15 часа, в присъствието на майката Н. С., по местоживеене на детето.

Мотиви

Касационната жалба е подадена в срок от процесуално легитимирани за това лица срещу подлежащо на касационно обжалване решение на въззивния съд и е процесуално допустима. В нея се поддържат оплаквания и съображения за неправилност на обжалваното решение, поради нарушение на материалния закон и съществени нарушения на съдопроизводствените правила– касационни основания по чл. 281, т. 3 ГПК.

Касационен въпрос

С оглед посоченото в писменото изложение по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК от страна на касаторите, решението се обжалва с искане да бъде допуснато до касационен контрол по следния, уточнен от настоящия състав правен въпрос: При определяне на мерките за лични отношения между баба и дядо, и малолетно внуче по смисъла на чл.128 СК, и наличие на твърдение от родителите, за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

  • Решение № 110 от 07.06.2019 г. по гр. д. № 4085/2018 г. 3
    *****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**
    Когато в процеса събраните доказателства и доводите на законния представител на децата навеждат на преки и много сериозни рискове за децата в дома на психиатрично болен възрастен при определяне на мерките за лични отношения между баба/дядо и малолетно внуче, съдът длъжен ли е да приложени засилено служебно начало и да…

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари