*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Определение по гр.д. на ВКС , ІV-то гражданско отделение стр.4

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 523

  София, 23.06.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 03.11.2021 година, в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Зоя Атанасова

  ЧЛЕНОВЕ: Владимир Йорданов

  Димитър Димитров

  разгледа докладваното от съдия Йорданов

  гр.дело № 928/2021 г.

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на „Енерго - Про Продажби” АД срещу решение № 1228 от 28.10.2020 г. по в.гр.д. № 1854/2020 г. на Варненския окръжен съд, с което е потвърдено решение на Районен съд Варна, с което е прието за установено в отношенията между страните, че К. И. Г. не дължи на „Енерго - Про Продажби” АД сумата от 6 147.56 лева, представляваща стойността на служебно начислена електроенергия.

  Насрещната страна К. И. Г. в писмен отговор оспорва наличието на основания за допускане на касационно обжалване.

  Жалбата е допустима, тъй като е обжалвано решение по въззивно дело с цена на иска над установения в чл.280, ал.3, т.1 ГПК минимум за касационно обжалване.

  За да постанови обжалваното решение, въззивният съд е приел от фактическа страна следното:

  Между страните е прието за безспорно и ненуждаещо се от доказване обстоятелството, че страните са в договорни отношения по повод доставка на електроенергия за посочения обекти период.

  От констативен протокол от 08.01.2019 г., съставен при извършена проверка на СТИ (средството за техническо измерване), то е изпратено за експертиза в БИМ с посочени показания по тарифи.

  От протокол за изготвена метрологична експертиза на СТИ от БИМ се установява, че при софтуерно четене е установена намеса в тарифната схема на електромера – наличие на преминалата електроенергия по невизуализирана тарифа, като електромерът съответства на метрологичните характеристики и изисквания за точност при меренето.

  Със становище от 02.10.2019 г. е одобрено начисляваното допълнително количество електроенергия в посочен размер за периода от 09.01.2018 г. до 08.01.2019 г.. констатацията е извършена въз основа на софтуерен прочит на паметта на СТИ, при което е установено точното количество неотчетена електрическа енергия. За остойностяване на това количество е издадена фактура.

  От заключението на СТЕ се установява, че СТЕ е в метрологична годност, преминало е метрологична проверка през 2015 г. и е монтирано в обекта ново, поради което следва да се приеме, че всички тарифи са били нулеви при монтажа. Показанията в регистър 3 касаят преминало през СТИ количество електроенергия, което ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари