*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 2 пр. 2 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно надлежната пасивна съвместна процесуална легитимация по иска по чл. 135 ЗЗД.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на четиринадесети април, две хиляди двадесет и втора година, в състав:

Председател:
EМИЛ ТОМОВ

Членове:
ДРАГОМИР ДРАГНЕВ, ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

като разгледа докладваното от съдия Николаева гр. дело №******
по описа за 2021г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

История на спора

Образувано е по касационна жалба на ответницата М. С. К. срещу решение № 260085 от 24. 06. 2021г. по гр. дело № 57//2021г. на Варненски апелативен съд, в частта му, с която е потвърдено решение № 260649/23. 10. 2020г. по гр. дело № 143//2017г. на Окръжен съд – Варна в частта му, с която е уважен предявеният от ищцата Д. С. Д. иск с правно основание чл. 135 ЗЗД, като е обявен за относително недействителен между ищцата Д. и касаторката, сключеният на 21. 07. 2016г. договор за дарение, обективиран в нот. акт № ......, том ........, рег. № ................, дело №................г. на нотариус А. П., с рег. № 537 на НК и с район на действие ВРС, с който М. С. Г. дарява на внучката си М. С. К. /касаторката/, 51.67 кв.м. ид.ч. от ПИ № .....................3 по кадастралната карта на [населено място], с площ от 316 кв.м., ведно с 1/3 ид.ч. от изградената в имота сграда с идентификатор №....................... по кадастралната карта на [населено място], със застроена площ от 55 кв. м..

Мотиви

Жалбоподателката - ответница поддържа, че обжалваното въззивно решение е недопустимо, а евентуално и неправилно поради нарушения на материалния и процесуалния закони – основания за касационно обжалване по чл. 281 ГПК, т. 2 и т. 3. Моли то да бъде обезсилено като недопустимо или отменено като неправилно, като в последната хипотеза да бъде постановено ново решение, с което предявеният иск с правно основание чл. 135 ЗЗД да бъде отхвърлен изцяло. Моли за присъждане на сторените съдебно – деловодни разноски пред трите съдебни инстанции.

В изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК към касационната си жалба М. С. К. навежда основанията за допускане на касационно обжалване по смисъла на чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК по следните въпроси: 1. „От кой момент възниква вземането на дарителя за връщане на полученото от надарения – от момента на влизане в сила на решението за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари