*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 522

София, 23.06.2022 г.

Върховният касационен съд, Гражданска колегия, Четвърто отделение, в закрито заседание на деветнадесети май през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

МАРИЯ ХРИСТОВА

като разгледа докладваното от съдия М.Христова гр.дело № 5089 по описа за 2021г. взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по две касационни жалби, както следва: лично от И. Н. Р., приподписана от адвокат Д. К. и от адвокат Д. К., в качеството му на особен представител на И. Н. Р., срещу въззивното решение на Бургаски окръжен съд №ІІІ-43/24.06.2021г. по в.г.д.№332/2021г.

В жалбата подадена лично от касатора са изложени твърдения за нищожност и необоснованост на атакуваното решение, както и постановяването му при допуснати съществени процесуални нарушения.

В касационната жалба подадена от адвокат К. са изложени доводи за неправилност на атакуваното решение поради нарушение на материалния закон и допуснати процесуални нарушения.

Насрещната страна Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ с писмен отговор в срока по чл.287, ал.1 от ГПК, чрез старши юрисконсулт М. Г., оспорва подадената от адвокат Д. К. жалба. Излага, че не са налице основания за допускане на касационното обжалване, тъй като атакуваното решение е постановено в съответствие с посочената от касатора съдебна практика и не е очевидно неправилно. По същество изразява становище за нейната неоснователност.

Съставът на Върховния касационен съд намира, че касационните жалби на И. Н. Р. са допустими.

Подадени са в срок, от легитимирана страна, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, и отговарят на изискванията по чл. 284, ал. 1 и 2 ГПК и чл. 275 от ГПК.

Към касационните жалби е приложено и изложение по чл. 280, ал. 1 ГПК, с което са изпълнени и условията на чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК.

По заявените основания за допускане на касационното обжалване, съставът на Върховния касационен съд, четвърто гражданско отделение, намира следното:

Въззивният съд е потвърдил решението на първостепенния Районен съд Бургас, с което е отхвърлен предявеният от И. Н. Р. срещу Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ иск с правно основание чл.71, ал.1, т.1, от Закона за защита от дискриминация за установяване на нарушение от страна на ответника на права на ищеца, уреждащи равенство в третирането в затвора в [населено място], с твърдението, че на ищеца, като изтърпяващ наказание в този затвор, е отказано ползването на котлон и малка фурна, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари