Решение №522/20.10.2008 по дело №274/2008

Влезте в профила си, за да не виждате рекламите

Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: ГПК /отм./

Анотация

Въпрос
Производството е по реда на ГПК от 1952 г., поради което не е формулиран касационен въпрос.
Отговор
Достъпно само за нашите абонати. Влезте в профила си или вижте абонаментните планове.

Върховният касационен съд на Република България, първо търговско отделение, в съдебно заседание на 18.09. две хиляди и осма година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЛЮБКА ИЛИЕВА

ЧЛЕНОВЕ:
ДАРИЯ ПРОДАНОВА, ТОТКА КАЛЧЕВА

при участието на секретаря КРАСИМИРА АТАНАСОВА и в присъствието на прокурора изслуша докладваното от председателя Л. И. т.дело № 274/2008 година

История на спора

Производството по делото е образувано по реда на чл. 218а, ал. 1, б. б ГПК /отм./ във вр. с §2 ,ал.3 ПЗР на ГПК по повод подадена касационна жалба от “З“Уника” АД гр. С. против решение №121 от 10.01.2008 год. по т.д. № 191/2007 год. на Бургаския апелативен съд, с което частично е отменено решението на Бургаския окръжен съд, с което са били отхвърлени изцяло предявените при условие на обективно и субективно съединяване искове с правно основание чл.226, ал.1 КЗ против касатора в настоящето производство, а са уважени частично срещу втория ответник-виновния водач на МПС- С. С. По повод въззивни жалби от него и от ищците с обжалваното въззивно решение по реда на чл. 208 ГПК /отм./ така предявените искове са уважени от въззивния съд срещу касатора-застраховател частично както следва: в полза на ищцата К, съпруга на починалия при виновно причиненото от втория ответник С. С. ов ПТП- за сумата 25 000 лв., обезщетение за причинените неимуществени вреди, както и за сумата 1000 лв., обезщетение за причинените имуществени вреди, изразяващи се в разходи за погребение на починалия, а в полза на останалите ищци- негови деца- за по сумата 20 000 лв., обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на техния баща, ведно със законната лихва на всички присъдени обезщетения от деня на увреждането. Бургаският апелативен съд е приел, че водачът на автомобила –вторият ответник С. С. , е преупълномощен да го управлява устно от своя баща А, който от своя страна е упълномощен от застрахования му собственик/вж. пълномощно от “К” АД гр. К., на стр.31 от гр.д. №97/2007 год. на БОС/ и който има и качеството на ползвател на същия автомобил/вж. Договор за предоставяне на МПС за послужване от 17.05.2004 год., находящ се на стр.9 от гр.д. №191/2007 год. на БАС/, поради което следва да се счита, че е застрахована и отговорността на водача С. С. ов за евентуални непозволени действия. Макар и да не е изрично упоменато в касационната жалба, следва да се приеме, че тя е насочена само срещу осъдителната част на въззивното решение.

Касаторът ЗК”У” АД, гр. С. подържа, че решението в осъдителната си част е неправилно, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

  • Определение №60647/17.12.2021 по дело №2059/2021 3
    Определение №60647/17.12.2021 по дело №2059/2021
    При формиране на вътрешното си убеждение следва ли съдът да обсъди всички доказателства по делото -поотделно и в съвкупност, както и да спази правилата за формалната логика, опита и научното знание?

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари