*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 521

  София, 23.06.2022 г.

  Върховният касационен съд, Гражданска колегия, Четвърто отделение, в закрито заседание на деветнадесети май през две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА БОНЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОЯН ЦОНЕВ

  МАРИЯ ХРИСТОВА

  като разгледа докладваното от съдия М.Христова гр.дело № 4996 по описа за 2021г. взе предвид следното:

  Производството по делото е образувано по касационна жалба от Х. А. М., чрез адвокат И. В., срещу въззивното решение №47/13.07.2021г. на Апелативен съд – Бургас по в.г.д.№246/2021г. в частите, с които: е отменено решението на Окръжен съд – Бургас, с което Прокуратурата на Република България е осъдена да заплати на касатора разликата над 5000лв. до 8000лв., представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, причинени в резултат на повдигнато му обвинение за извършени престъпления, по които е бил оправдан с влязла в сила оправдателна присъда, по воденото срещу него наказателно преследване за периода от 13.01.2011г. до 04.05.2017г., ведно със законната лихва върху нея, считано от 04.05.2017г. до окончателното ѝ изплащане, и е потвърдено решението на Окръжен съд – Бургас в частта, с която е отхвърлен предявеният от Х. А. М. срещу Прокуратурата на Република България иск за заплащане на обезщетение по реда на чл.2, ал.1, т.3, предл.1 от ЗОДОВ за разликата над 8 000лв. до претендираните 30 000лв., ведно със законната лихва върху нея, считано от 04.05.2017г. до окончателното ѝ изплащане.

  В жалбата са изложени доводи за нищожност на атакуваното съдебно решение като постановено от незаконен състав и неправилно, като постановено в нарушение на материалния закон, при съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необосновано.

  Ответникът Прокуратурата на Република България, редовно призован, не е депозирал писмен отговор в срока по чл.287, ал.1 от ГПК и не изразява становище по жалбата.

  Съставът на Върховния касационен съд намира, че касационната жалба е допустима.

  Подадена е в срока по чл. 283 ГПК, от легитимирана страна, срещу подлежащ на обжалване съдебен акт, и отговаря на изискванията по чл. 284, ал. 1 и 2 ГПК.

  Приложено е и изложение по чл. 280, ал. 1 ГПК, с което са изпълнени и условията на чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК.

  По заявените основания за допускане на касационното обжалване, съставът на Върховния касационен съд, четвърто гражданско отделение, намира следното:

  С атакуваното решение Бургаски апелативен съд, след частична отмяна на решение №123/19.04.2021г. по г.д.№176/2021г. на Бургаски окръжен съд, е отхвърлил ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари