Определение №52/31.01.2022 по дело №2496/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Предстои добавяне
  • Колегия/Отделение: Предстои добавяне
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  9

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 52

  София, 31.01.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, трето гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и пети ноември , две хиляди двадесет и първа година в състав:

  Председател : ЕМИЛ ТОМОВ

  Членове : ДРАГОМИР ДРАГНЕВ

  ГЕНОВЕВА НИКОЛАЕВА

  изслуша докладваното от съдията Емил Томов

  гр. дело №2496/2021 г.

  Производството е по чл. 288 от ГПК .

  Образувано е по касационна жалба на Д. С. Р. ,чрез пълномощник адв. П. П. срещу решение №10038 от 13.01.2021 по в. гр.дело №5690/2021г. на Софийски апелативен съд ,с което е потвърдено решение№6450 от 18.10.2018г , определение №7530 от 26.03.2019г и допълнително решение от 25.06.2019г , всички посатновено по гр.д № 7031/2015г на Софийски градски съд. С последните два акта е произнесено искане за допълване и поправяне на решението ,с което са отхвърлени исковете на настоящия касатор Д. С. Р. , наследник по закон на Ц. А. Р.,починала на 14.12.2014г,за унищожаемост на сключени от нея на 25.06.2013г три сделки за дарение на притежавани от починалата три недвижими имота в [населено място] – апартамент и два гаража ,в полза на нейната внучка М. П. И. ,дъщеря на сестрата на ищеца ,за които сделки са съставени нотариални актове №115, 116 и 117 с една и съща дата в кантората на нотариус А.Н.. Към момента на сключване на сделките , до смъртта си, дееспособността на прехвърлителката не е ограничавана по предвидения в закона ред, като искът е основан на твърдение ,че поради прогресиращо заболяване същата не е могла да разбира и ръководи действията си,от което състояние на неадекватност и неспособност ответицата се е възползвала . Пръвоинстанционният съд е изслушал и приел комплексна съдебно-медицинска експертиза и психиатрична експертиза ,която въз основа на представена медицинска документация включително ЕР на ТЕЛК от 28.01.2013г с отразена водеща диагноза съдова деменция ,е констатирала ,че умерено изразен дементен синдром при покойната датира от 2011г ,резултат е от органични мозъчни увреди , касае се за същинско психично заболяване, в тесен смисъл представляващо продължително разстройство на съзнанието,изразяващо се в лесна внушаемост и податливост.Поради това изводът на медицинските експерти е ,че към датата на сделките нарушените базови психични годности и когнитивния упадък са в достатъчна степен за да се приеме, че посмъртно освидетелстваната не е могла да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си. Изслушани са показаният ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари