*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 519

  Гр. София, 11.08. 2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на 08.06.2022 г. в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ИВАНКА АНГЕЛОВА

  Като изслуша докладваното от съдия П. ХОРОЗОВА

  т. д. № 2116/2021 г. и за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по реда на чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Б. Г. К., подадена чрез процесуален пълномощник, против решение № 10425 от 17.06.2021 г., постановено по в. гр. д. № 620/2020 г. по описа на Софийския апелативен съд, ГО, 4 състав, с което е потвърдено решение № 6717 от 02.10.2019 г. по гр. д. № 6270/2018 г. по описа на Софийския градски съд, ГО, 20 състав в обжалваната част, а именно – за осъждане на ответника ГАРАНЦИОНЕН ФОНД да заплати на ищеца К. Д. Д., на основание чл.557 ал.1 т.2 б.А КЗ, сумата от 40 000 лв. – обезщетение за неимуществени вреди, причинени при ПТП на 30.11.2017 г. в [населено място], по вина на Б. Г. К. – трето лице – помагач на страната на ответника, ведно със законната лихва върху горната сума, считано от 01.05.2018 г.

  В касационната жалба се сочи, че решението е неправилно, като постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост, за което се развиват подробни съображения. Моли се същото да бъде отменено и делото да се върне на въззивния съд за ново разглеждане, поради необходимостта от изготвяне на повторна експертиза за механизма на произшествието.

  Искането за допускане на касационно обжалване е основано на чл.280 ал.1 т.3 ГПК, с оглед даване на ново тълкуване на разпоредбата на чл.300 ГПК.

  Против касационната жалба е постъпил писмен отговор от процесуалния пълномощник на наследниците на К. Д., починал в хода на процеса /М. К. Д., И. И. Б. и З. Т. К.-Б./, депозиран в срока по чл.287 ГПК, в който се изразява становище за липса на основания за допускане на касационно обжалване на въззивното решение, както и за неоснователност на жалбата.

  Върховният касационен съд, състав на Второ търговско отделение, като взе предвид доводите на страните, относими към производството по чл.288 ГПК, и данните по делото, констатира следното:

  Касационната жалба изхожда от легитимирана страна, подадена е в законоустановения срок за обжалване и е насочена против подлежащ на обжалване въззивен съдебен акт, поради което е ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари