*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Определение по гр.д. на ВКС , ІV-то гражданско отделение стр.2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 518

  София, 22.06.2022 година

  Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на 09.02.2022 г. в състав

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Зоя Атанасова

  ЧЛЕНОВЕ: Владимир Йорданов

  Димитър Димитров

  разгледа докладваното от съдия Йорданов

  гр. дело № 3408/2021 г.

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на [община] срещу въззивно решение № 44/13.04.2021 г., постановено по възз. гр. д. № 57/2021 г. на Бургаския апелативен съд, с което е потвърдено решение № 103/26.11.2020 г. по гр. д. № 59/2020 г. на Сливенски окръжен съд, с което жалбоподателят [община] е осъдена да заплати на П. М. С. сумата 25 500 лева, представляваща обезщетение за неимуществени вреди – болки и страдания, претърпени в резултат на счупване на дясна бедрена кост и изкълчване на лява глезенна става, получени на 17.03.2018 г. в резултат от падане в дупка, разположена на вътрешна квартална алея на 17.03.2018 г. в [населено място], [жк], южно от [жилищен адрес] пред бл.14; както и сумата 2 114.27 лева - обезщетение за имуществени вреди – разходи за лечение и пропуснати ползи, представляващи разлика между получени обезщетения за временна нетрудоспособност и неполучено трудово възнаграждение за посочен период от време, ведно със законната лихва от 17.03.2018 г. до окончателното изплащане на двете суми и разноски.

  Ответникът П. М. С. в писмен отговор оспорва наличието на основания за допускане на касационно обжалване и основателността на касационната жалба.

  Жалбата е процесуално допустима в частта по иска за неимуществени вреди - подадена е в законоустановения срок от лице, което има право и интерес от обжалване и срещу подлежащ на обжалване съдебен акт.

  Жалбата е процесуално недопустима в частта по иска за имуществени вреди, който е с цена под 5 000 лева и съгласно разпоредбата на чл.280, ал.3, т.1 ГПК не подлежи на касационно обжалване. В тази част съгласно разпоредбата на чл.286, ал.1, т.3 ГПК касационната жалба следва да бъде оставена без разглеждане и производството по нея следва да бъде прекратено.

  Във въззивната жалба се съдържат доводи за неоснователност на исковете, тъй като липсват доказателства, че ищцата е паднала в дупка, за местонахождението на дупката и въобще за механизма на инцидента и за причинно – следствена връзка между увреждащото деяние и настъпилата вреда. Както и доводи за неправилност на извода за липса ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари