*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 515

  Гр. София, 08.08.2022 год.

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД, ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ, ВТОРО отделение, в закрито съдебно заседание на 23.03.2022 година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ПЕТЯ ХОРОЗОВА

  ИВАНКА АНГЕЛОВА

  Като изслуша докладваното от съдия Петя Хорозова т.д. № 1374/2021 г., за да се произнесе, взе предвид:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от „Корпоративна търговска банка“ АД /в несъстоятелност/, представлявана от Ангел Николов Донов и Кристи Х. М., заедно упражняващи правомощията на синдик, чрез процесуален пълномощник, срещу решение № 67 от 15.02.2021 г. по в.т.д. № 2516/2020 г. на Апелативен съд – София, ТО, 11 състав. С него, след частично обезсилване на решение № 260033 от 21.09.2020 г. по т.д. № 1161/2017 г. на Софийски градски съд, ТО, VІ-6 състав /а именно в частта, с която съдът е отхвърлил предявения против Г. К. З. евентуален иск по чл.82 вр. чл.79 ал.1 ЗЗД за заплащане на обезщетение за вреди в размер на 499 670 евро, нанесени на несъстоятелната банка в резултат на неизпълнение задълженията на ответника като бивш неин администратор във връзка с проучване на искане за отпускане на кредит в полза на „Пирин Голф Пропъртиз“ ООД/, е потвърдено първоинстанционното решение в останалата му част – за отхвърляне на иска на банката срещу З. за заплащане на същата сума като обезщетение за вреди, нанесени й в резултат на осъществен деликт от ответника, в качеството му бивш неин администратор, при проучване на искане за отпускане на кредитни средства в полза на „Пирин Голф Пропъртиз“ ООД за сметка на КТБ АД, на 31.01.2011 г.

  В жалбата се поддържат основания за неправилност на въззивното решение поради нарушение на материалния закон, съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необоснованост. По подробно изложени съображения се моли за отмяната му и за постановяване на решение по същество, с което предявеният иск по чл.57 ЗБН за бъде уважен.

  Искането за допускане на касационно обжалване на въззивното решение се основава на доводи за очевидната му неправилност, както и са формулирани следните въпроси, като разрешени от съда в хипотезата на чл.280 ал.1 т.3 ГПК: 1. Допустимо ли е да се цени като частен документ във вреда на страна по делото изходящо от нея писмено изявление до друг съд, с което същата страна упражнява процесуални права в друг съдебен процес, воден между други ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари