*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  1

  5

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 514

  гр.София, 22.06.2022г.

  в и м е т о н а н а р о д а

  Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на четиринадесети юни две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  Председател: ВЕСКА РАЙЧЕВА

  Членове: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  АНЕЛИЯ ЦАНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Райчева гр.д.N773 описа на ВКС за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Обжалвано е решение от 29.11.2021г. по гр.д.№2107/2021г. на ОС Варна, с което е уважен частично иск с правно основание чл.2, ал., т.6 ЗОДОВ за присъждане обезщетение за неимуществени вреди от изпълнение на наложено наказание над определения срок.

  Жалбоподателят – Прокуратура на РБ, чрез процесуалния си представител поддържа, че с решението в частта му, с която е уважен предявения иск е даден отговор на правни въпроси от значение за спора в противоречие с практиката на ВКС.

  Ответникът М. С. Й.,чрез процесуалния си представител, в писмено становище поддържа, че не следва да се допуска касационно обжалване на въззивното решение.

  Върховният касационен съд, състав на четвърто г.о., приема за установено следното:

  Въззивният съд, като е отменил частично първоинстанционното решение , е осъдил Прокуратурата на РБ да заплати на М. С. сумата от 7818,50 лева /седем хиляди осемстотин и осемнадесет точка петдесет/ лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени и имуществени вреди, както следва: 7318,50 лева за изпълнение на 51 дни наказание „лишаване от свобода“ в затвора в Република Перу в периода от 03.02.2019 г. до 07.04.2020 г., и отхвърля иска за разликата над присъдената сума до претендираното обезщетение в размер на 7500 лева, 500 лева за изпълнение на наказание от 4 дни в затвора в [населено място] в периода от 06.09.2020 г. до 09.06.2020 г. или общо 54 дни над определения срок от една година и двадесет и два дни от присъденото наказание лишаване от свобода при строг режим, наложено с определение по ЧНД № 745/2015 г. по описа на ОС Варна, кумулирано възоснова на определение от 07.12.2015 г. по ЧНД № 4958/2015 г. по описа на РС-Варна, на основание чл.2, ал.1, т.6 ЗОДОВ. Като е потвърдил решението в останалата част съдът е осъдил Прокуратурата на РБ да му заплати и сумата от 110 лева, представляваща обезщетение за претърпени имуществени вреди -цена на самолетен билет за полет ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари