*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  7

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 514

  гр. София, 08.08.2022 г.

  Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ търговско отделение, в закрито заседание на осемнадесети май през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ: БОНКА ЙОНКОВА

  ИВО ДИМИТРОВ

  изслуша докладваното от съдията Иво Димитров т.д. № 1951 по описа на съда за 2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 от ГПК.

  Образувано е по касационна жалба, подадена от ответника в производството ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ „УНИКА“ АД, ЕИК:[ЕИК] срещу въззивно решение № 260201 от 14. 07. 2021 г., постановено от Пловдивски апелативен съд по в.т.д. 158 по описа на съда за 2021 г. в частта му, с която е потвърдено първоинстанционно решение № 260053 от 29. 09. 2020 г., постановено от Старозагорски окръжен съд по т.д. № 226 по описа на съда за 2019 г. в неговата част, с която е уважен предявеният от В. Й. В. срещу касатора иск с правно основание чл. 226, ал. 1 от КЗ /отм./ за сумата 50000 лв. - главница, представляваща разликата над 100000 лв. - главница, заплатена доброволно от касатора на ищцата В. Й. В. по време на висящността на първоинстанционното производство, до сума в общ размер от 150000 лв. - главница, представляваща обезщетение за неимуществени вреди - болки и страдания, претърпени от ищцата поради смъртта на сина и Г. Г. Д., ЕГН: [ЕГН] в резултат на пътно-транспортно произшествие /ПТП/, настъпило на 11. 12. 2016 г., ведно със законната лихва върху същата сума за периода от 11. 12. 2016 г. до окончателното изплащане, със законните последици по отношение на разноските в производството.

  В касационната жалба се излагат оплаквания за неправилност на обжалваното въззивно решение, като постановено при допуснати нарушения на материалния закон и в частност – на чл. 52 от ЗЗД, нарушения на съдопроизводствените правила и необосновано. Твърди се неправилност на изводите на съда относно действителният размер на претърпените от ищцата неимуществени вреди, обусловил на свой ред и размера на присъденото от въззивния съд размер обезщетение за справедливото им репариране. Претендира се същите да са определени от съда при несъобразяване с установените в практиката релевантни критерии за определяне на справедливия размер на обезщетението за неимуществени вреди, който не зависи от размера на предявената от пострадалата по съдебен ред претенция. Претендира се недоказаност по делото ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари