Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 513

  гр.София,

  22.06.2022 г.

  Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на четиринадесети юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: ВЕСКА РАЙЧЕВА

  Членове: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  АНЕЛИЯ ЦАНОВА

  като разгледа докладваното от съдията Райчева гр.д. № 1981 описа за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК

  Обжалвано е решение №449/13.12.2021г. по гр.д.№363/2021г. на ОС Перник,с която е уважен иск с правно основание чл.127 СК относно предоставяне упражняването на родителските права, местоживеенето, режима на лични отношения и издръжката, която се дължи от родител на непълнолетно дете.

  Жалбоподателката- К. Р. Д., чрез процесуалния си представител поддържа, че с въззивното решение съдът е дал разрешение на правни въпроси в противоречие с практиката на ВКС и които са от значение за точното приложение на закона и развитие на правото. Поддържа също така, че решението е очевидно неправилно и моли да се допусне касационно обжалване.

  Ответникът Д. С. Н. в писмено становище, чрез процесуалния си представител поддържа, че не следва да се допуска касационно обжалване като се излагат и съображения за неоснователност на касационната жалба. Претендират се разноски

  Върховният касационен съд, състав на четвърто г. о., като направи преценка за наличие на предпоставките на чл. 280 ГПК, приема за установено следното:

  Касационно обжалване на решението на въззивния съд не следва да се допусне.

  С обжалваното решение въззивният съд , като е потвърдил частично първоинстанционното решение е предоставил на Д. С. упражняването на родителските права спрямо детето Д. Д., [дата на раждане], определил е местоживеенето на детето на адреса на бащата и е осъдил К. Р. да заплаща на сина си Д., чрез неговия бащата и законен представител , ежемесечна издръжка в размер на по 180 лева, считано от 12.10.2020 г. до настъпване на обстоятелства, водещи до нейното изменение или прекратяване,

  Със същото решение е отменено първоинстанционното решение в частта му, с която първоинстанционният съд е определил режим на лични отношения между майката и детето, при който майката има право да взема детето при себе си с преспиване и със задължението да го върне при бащата, както следва: а). всяка първа седмица от месеца, а именно от 07:00 часа на първия понеделник от месеца до 19:00 часа в съответния неделния ден; б). всяка трета събота и неделя от месеца ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари