*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

1

5

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 512

гр.София, 23.06.2022г.

в и м е т о н а н а р о д а

Върховен касационен съд на РБ, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на четиринадесети юни две хиляди и двадесет ивтора година в състав:

Председател: ВЕСКА РАЙЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

АНЕЛИЯ ЦАНОВА

като разгледа докладваното от съдията Райчева гр.д.N811 описа на ВКС за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.288 ГПК.

Обжалвано е решение от 15.11.2021г. по гр.д.№2904/2021г. на АС София, с което е уважен частично иск с правно основаниечл.2 ЗОДОВ.

Жалбоподателят – Прокуратура на РБ, чрез процесуалния си представител поддържа, че с решението в частта му, с която е уважен предявения иск е даден отговор на правни въпроси от значение за спора в противоречие с практиката на ВКС. Направено е искане за допускане на касационно обжалване.

Жалбоподателят - А. Д. К., чрез процесуалния си представител поддържа, че с решението в частта му, с която е отхвърлен предявения иск е даден отговор на правни въпроси от значение за спора в противоречие с практиката на ВКСи които са от значение за точното приложение на закона и развитието на правото. Поддържа също така, че решението е очевидно неправилно и моли да се допусне касационно обжалване.

Върховният касационен съд, състав на четвърто г.о., приема за установено следното:

Въззивният съд, като е отменил частично първоинстанционното решение, е осъдил Прокуратурата на РБ да заплати на А. Д. сумата 25000лева обезщение за претирпени неимуществени вреди от незаконно наказателно преследване на основание чл.2, ал.1, т.3 ЗОЗОВ.

Установено е по делото, че ищецът е бил служител в системата на МВР. Констатирано е, че на 04.12.2012г. е извършено претърсване в обитаваното от ищеца жилище по образувано досъдебно производство (ДП) в специализираната прокуратура (СпНП), започнало в 21:10 ч. и завършило в 00:20 ч. на 05.12.2012г. , като след това са претърсени и два леки автомобила, както и работни помещения в сградата на 06 РУП-СДВР, действията са били разрешени от съда и са приключили в 03 ч. на 05.12.2012г. Констатирано е, че с постановление от 05.12.2012г. ищецът е бил привлечен като обвиняем по образуваното ДП № 49/2012г. по описа на СпП за извършено престъпление по чл. 321, ал. 3, т. 2 вр. ал. 2 вр. ал.1 НК-за участие в престъпна група за извършване на престъпления свързани ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари