*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  8

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 512

  гр. София, 08.08.2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на четвърти май през две хиляди двадесет и втора година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  ИВО ДИМИТРОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. № 1766 по описа за 2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на ЗППК „Елит - 97“ със седалище в [населено място], обл. Пловдив, срещу постановеното от Окръжен съд - Пловдив въззивно решение № 260478 от 01.04.2021 г. по в. гр. д. № 8/2021 г. С въззивното решение е потвърдено решение № 260951 от 20.10.2020 г. по гр. д. № 10938/2019 г. на Районен съд - Пловдив, с което по предявен от М. Р. Л. против ЗППК „Елит - 97“ иск с правно основание чл.58, ал.1 ЗК са отменени решенията, взети от общото събрание на кооперацията - ответник на 24.06.2019 г.

  В касационната жалба, уточнена с молба вх. № 277112/11.06.2021 г., се излагат доводи за неправилност на обжалваното решение поради наличие на основанията по чл.281, т.3 ГПК и се прави искане за неговата отмяна, за отхвърляне на иска по чл.58 ЗК и за присъждане на разноски.

  С жалбата е представено изложение по чл.284, ал.3, т.1 ГПК, в което приложното поле на касационното обжалване е обосновано с основанията по чл.280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК. Като самостоятелно основание за допускане на касационно обжалване е посочена и очевидна неправилност на въззивното решение - чл.280, ал.2, пр.3 ГПК.

  В срока по чл.287, ал.1 ГПК е подаден отговор от ответницата по касация М. Р. Л. - чрез назначения в първоинстанционното производство особен представител адв. И. С. от АК Пловдив, в който е изразено становище за недопускане на въззивното решение до касационно обжалване и за неоснователност на касационната жалба. С отговора е поискано присъждане на възнаграждение на особения представител за осъщественото в производството пред ВКС процесуално представителство.

  Върховен касационен съд, Търговска колегия, състав на Второ отделение, след преценка на данните и доводите по делото, приема следното :

  Касационната жалба е процесуално допустима - подадена е от надлежна страна в преклузивния срок по чл.283 ГПК срещу решение на въззивен съд, което подлежи на касационно обжалване при предпоставките на чл.280, ал.1 и ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари