Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2020

Определение за недопускане

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

2

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ 508

София, 21.06.2022 год.

Върховният касационен съд на Република България, Четвърто гражданско отделение в закрито заседание на четиринадесети март през две хиляди двадесет и втора година в състав:

Председател: Мими Фурнаджиева

Членове: Велислав Павков

Десислава Попколева

като разгледа докладваното от съдия Попколева гр.дело № 791 по описа за 2020 год., за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба, подадена от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерство на правосъдието и по касационна жалба, подадена от З. Т. М., чрез адв. Н. П., против решение № 202/13.11.2019 г. по в.гр.д. № 508/2019 г. на Сливенския окръжен съд, което е постановено по реда на чл.294 ГПК.

С обжалваното решение, въззивният съд е отменил решение № 929/19.07.2018 г. по гр.д. № 54/2018 г. по описа на РС-Сливен в частта, с която е признато за установено на основание чл.124, ал.1 ГПК вр. чл.211, ал.5, т.2 ЗМВР /отм./, че З. Т. М. има право на допълнителен платен годишен отпуск за положен от нея извънреден труд над 50 часа за всяко тримесечие за периода от първото тримесечие на 2003 г. до 30.06.2014 г. за разликата над 557 часа до 823 часа и 45 мин. и на ищцата са присъдени разноски за сумата над 203 лв., а ответникът е осъден да заплати държавна такса над 507 лв., като вместо него е постановено друго, с което установителният иск в тази част е отхвърлен, а в останалата уважена част, първоинстанционното решение е потвърдено.

С определение № 46 от 15.02.2022 г. производството по гр.д. № 791/2019 г. е възобновено, тъй като е отпаднала пречката за разглеждането му – по образуваното тълкувателно дело № 6/2017 г. е постановено тълкувателно решение на ОСГК на ВКС, с което се прие, че вземането за заплащане на обезщетение за военнослужещ, положил труд повече от нормативно определения при даване на двадесет и четири часови дежурства, некомпенсиран с почивка, възниква от датата на прекратяване на служебното правоотношение и от този момент то става изискуемо и военнослужещият може да упражни правото си на иск. От същия момент започва да тече тригодишната погасителна давност по чл.358, ал.1, т.3 вр. с ал.2, т.2 КТ.

В касационната жалба на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ при Министерство на правосъдието се релевират оплаквания за недопустимост и за неправилност на атакуваното решение ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

Leave a comment

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за информационните ни бюлетини Dictum! Обещаваме да Ви информираме редовно за най-новата практика на ВКС по граждански и търговски дела!

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за информационните ни бюлетини Dictum! Обещаваме да Ви информираме редовно за най-новата практика на ВКС по граждански и търговски дела!