Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Към кой момент съдът следва да преценява нуждата от издръжка на дарителя по иск по чл. 227, ал. 1, б. в ГПК и длъжен ли е да вземе предвид фактите, настъпили в хода на делото, които имат значение за изхода на спора?

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и седми септември две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСКА РАЙЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ГЕНИКА МИХАИЛОВА

АНЕЛИЯ ЦАНОВА

като разгледа докладваното от съдия Цанова дело № 2804/2022 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по подадена от Ф. И. А. касационна жалба с искане за допускане на касационно обжалване на постановеното от ОС Варна решение № 338/18.03.2022 г. по гр. д. № 3023/2021 г., с което е отменено решение № 1433/22.10.2021 г. на РС Варна по гр. д. № 4912/2021 г. и вместо него е постановено друго, с което предявения срещу Я. Д. Х. иск с правно основание чл. 227, ал. 1, б. в ЗЗД е отхвърлен, с присъждане на разноски.

В касационната жалба се прави искане за отмяна на обжалваното решение като неправилно на основанията по чл. 281, т. 3 ГПК.

С жалбата е представено изложение по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК, в което като основание за допускане на касационно обжалване се сочи основанието по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, евентуално- по чл. 280, ал. 1, т. 3, евентуално- по чл. 280, ал. 2, предл. трето ГПК.

С писмения си отговор ответникът по касацията Я. Д. Х. изразява становище за недопускане на обжалваното решение до касационен контрол и за неоснователност на касационната жалба.

Върховният касационен съд, ГК, състав на Четвърто отделение, след преценка на данните и доводите по делото, приема следното:

Касационната жалба е процесуално допустима- подадена е в срока по чл. 283 ГПК, от легитимирана страна и срещу решение на въззивен съд, което подлежи на касационно обжалване при предпоставките на чл. 280 ГПК, ал. 1 и ал. 2.

За да постанови решението си, ОС Варна е приел, че спорен по делото е въпросът дали дарителката има нужда от исканата издръжка. Изложил е че нуждата от издръжка следва да е трайна и да съществува към момента на поканата или поне към датата на формиране на силата на пресъдено нещо по делото, като следва да се преценява с оглед фактическите обстоятелства на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари