Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

са обусловили изхода на спора и изводите във въззивното решение, но отговорът който е даден е изцяло в съответствие с посочената от касатора задължителна и каузална съдебна практика, с която е прието, че преценката на работодателя по чл. 329, ал. 1 КТ кой от работниците и служителите има по- висока квалификация и работи по- добре подлежи на съдебен контрол в производството по иск с правно основание чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ. В това производство, при въведен довод за нарушение на чл. 329, ал. 1 КТ, изразяващо се в липса на обективна преценка на трудовите качества на уволнения служител, съдът проверява основават ли се приетите от работодателя оценки по законовите критерии на действително притежаваните от работника или служителя квалификация и ниво на изпълнение на възложената работа. Работодателят разполага с правото да въвежда конкретни допълнителни критерии за подбор във връзка с особеностите на работата, стига те да са съобразени с императивно установените в чл. 329, ал. 1 КТ - квалификация и ниво на изпълнение на работата. В тежест на работодателя е да установи действителното извършване на подбор между всички необходими участници и при прилагане на законовите критерии, след съпоставянето на които приети показатели за изпълнение на законовите критерии, е взето решение кои работници или служители имат по-висока квалификация и работят по добре. В процеса са допустими всички доказателствени средства за установяване законността на извършения подбор, включително протоколи на помощните комисии. По своята правна същност протоколите са частни писмени документи, които нямат обвързваща съда материална доказателствена сила. Тяхната достоверност се преценява във всеки конкретен случай, при съвкупна оценка на доказателствата по делото, в т. ч. и при отчитане дали информацията в тях е черпена от други обективни източници.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на двадесет и седми септември две хиляди двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСКА РАЙЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ГЕНИКА МИХАИЛОВА

АНЕЛИЯ ЦАНОВА

като разгледа докладваното от съдия Цанова гр. д. № 633/2022 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по подадена от „Стомана Индъстри“ АД касационна жалба с искане за допускане на касационно обжалване на постановеното от ОС Перник решение № 299/17.09.2021г. по гр. д. № 481/2021 г., с което е отменено решение № 260775/30.06.2021 г. на РС Перник по гр. д. № 3311/2020г. и вместо него е постановено друго, с което предявените на основание чл. 344, ал. 1, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари