Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

в изложението, да се отмени въззивното решение и делото да бъде върнато за ново разглеждане от въззивния съд или ВКС да постанови решение по същество, с което да уважи предявения иск. Поддържа, че въззивният съд не е отстранил допуснатите от първоинстанционния съд нарушения при разпределение на доказателствената тежест с доклада по делото, въпреки направените оплаквания във въззивната жалба, като жалбоподателят-ищец е останал задължен да доказва договора, от който е възникнало вземането на ответника обезпечено с издадения запис на заповед, а така също и развалянето на този договор. Твърди още, че въззивният съд е нарушил разпоредбите на чл. 164 и чл. 165 ГПК за недопустимост на свидетелските показания и изключенията от тази недопустимост, като според жалбоподателя недопустимо било чрез свидетелски показания да се доказва единствено факта на договора, но не и обстоятелствата при които е издаден записът на заповед. Според жалбоподателя въззивният съд не се е произнесъл по доводите и възраженията изложени във въззивната му жалба, което е основание за отмяна на решението, а така също и по наведено твърдение за изтекла погасителна давност.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховен касационен съд - четвърто гражданско отделение в закрито заседание на 08 юни през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЗОЯ АТАНАСОВА

ЧЛЕНОВЕ: ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

като разгледа докладваното от съдия З. Атанасова гр. дело № 154 по описа за 2022 година, за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по подадена касационна жалба вх. № 15105 от 18.06.2018 г. от ищеца С. С. Д., чрез адв. Р. Д., срещу решение № 755 от 01.07.2021 г. по гр. д. № 1197/2021 г. на Софийския апелативен съд, с което е потвърдено решение № 260854 от 28.10.2020 г. по гр. д. № 11537/2011 г. на Софийския градски съд, с което е отхвърлен предявеният от жалбоподателя срещу М. Д. Д. иск по чл. 124, ал. 1 ГПК за установяване в отношенията между страните, че ищецът не дължи на ответника сумата от 20000 евро главница по запис на заповед, издаден на 08.12.2003 г, с падеж 28.12.2003 г., за която сума е издаден изпълнителен лист от 27.10.2008 г. по гр. д. № 7448/2008 г. на Софийския районен съд.

Жалбоподателят поддържа неправилност на обжалваното решение, поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на процесуалните правила и необоснованост- касационни отменителни основания по чл. 281, т. 3 ГПК. Искането е да се допусне касационно обжалване по поставените въпроси в изложението, да се ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари