Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021

Определение за недопускане

Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

5

ОПРЕДЕЛЕНИЕ № 505

гр. София, 20.06.2022 г.

ВЪРХОВНИЯТ КАСАЦИОНЕН СЪД, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на осми март през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ВЕСКА РАЙЧЕВА

ЧЛЕНОВЕ: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

ЛЮБКА АНДОНОВА

като разгледа, докладваното от съдия Любка Андонова гр. дело № 3543/2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на П. Д. И.-Г. от [населено място], подадена срещу решение № 261177 от 22.2.2021 г по в.гр.дело № 10306/2020 г на СГС, ГО, Трети „б“ въззивен състав, с което е обезсилено решение от 18.11.2019 г по гр.дело № 47893/2018 г на СРС, ГО, 90 състав в частта, с която е отхвърлен предявения от касатора срещу „Банка ДСК“ ЕАД установителен иск по чл.26 ал.1 предл.1 ЗЗД вр.чл.146 ЗЗП за признаване за установено по отношение на ответника по касация, че клаузата на т.7.1 изр.второ от Общите условия към договора за кредит от 30.11.2011 г, сключен между банката и Р. Д. И. е нищожна като неравноправна за потребителя и е прекратено производството по делото в частта, относно този иск.Със същото решение е потвърдено решение от 18.11.2019 по гр.дело № 47893/2018 г на СРС, ГО, 90 състав в частта, с която е отхвърлен като неоснователен осъдителния иск по чл.55 ал.1 пр.1 ЗЗД за сумата 5010 лв, претендирана като сбор от надплатени без правно основание суми за погасяване на кредит във връзка с договор за поръчителство, сключен на 30.11.11 г, както и иска по чл.86 ал.1 ЗЗД за сумата 90 лв, представляваща лихва за забава за времето от 31.1.2018 г до 18.7.2018 г, както евентуалните такива по чл.12 ЗЗД за сумата 5100 лв и по чл.86 ал.1 ЗЗД за сумата 90 лв за осъждане на банката да заплати тези суми като обезщетение за претърпени от ищцата имуществени вреди, вследствие на недобросъвестно поведение на ответника при сключване на договора за кредит и за поръчителство, вследствие на което поръчителят е останал с впечатление, че е предвиден променлив лихвен процент, чиято стойност може да бъде намалявана, при наличие на предпоставките за това, а не увеличавана, поради което ищцата е била ощетена с исковата сума.

В касационната жалба касаторът П. Д. И.-Г. подържа, че обжалваното решение е неправилно и незаконосъобразно, постановено в противоречие с материалния и процесуалния закон.

Ответникът по касационната жалба „Банка ДСК“ ЕАД оспорва същата по съображения, изложени в писмен отговор, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

Leave a comment

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за информационните ни бюлетини Dictum! Обещаваме да Ви информираме редовно за най-новата практика на ВКС по граждански и търговски дела!

Бъдете в крак с практиката!

Запишете се за информационните ни бюлетини Dictum! Обещаваме да Ви информираме редовно за най-новата практика на ВКС по граждански и търговски дела!