Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение в закрито заседание на четвърти октомври през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

като разгледа докладваното от съдия Цолова ч. т. д.№2365/2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК.

Образувано е по частна жалба на „Еурохерц осигуранье Д. Д.“, чрез адв. И. Н. И.- С., срещу определение №10151/11.04.2021г. по в. гр. д.№1172/2019 г. по описа на Софийски апелативен съд, с което е оставена без уважение молбата му за допълване по реда на чл. 248 ГПК на постановеното от състава решение №12288/10.11.2020г. по същото дело в частта за разноските. Частният жалбоподател счита, че по правилото на чл. 78, ал. 4 ГПК му се дължат направените в производствата пред СГС и САС разноски, с оглед изхода на делото пред въззивната инстанция, а мотивът на апелативния съд, че такива не следва да се възлагат в тежест на ищцата, поради липса на вина у нея за правния резултат, е в противоречие с посочената разпоредба. Претендира отмяна на обжалвания съдебен акт и уважаване на молбата му по чл. 248 ГПК.

По делото липсват данни за подаден в законоустановения срок отговор на частната жалба от насрещната страна М. Е. М..

Върховен касационен съд, Търговска колегия, в състав на Второ отделение, след като обсъди данните по делото, намира частната жалба за подадена в срок от легитимирано лице, но процесуално недопустима, поради отпаднал в хода на производството правен интерес от поддържането ѝ.

Видно от данните по делото, решението на Софийски апелативен съд №12288/10.11.2020г. по гр. д.№1172/2019 г. по описа на съда е било обжалвано с касационна жалба, която с определение №400/29.06.2022г., постановено по образуваното въз основа на нея т. д.№2366/2021 г., настоящият състав на ВКС, е допуснал до разглеждане по реда на касационното обжалване. Към настоящия момент делото е приключило пред касационната инстанция и е постановено решение, с което въззивното решение е обезсилено в частта му, с която съдът се е произнесъл извън предмета на обжалване, с който е бил сезиран, а в останалата му част е отменено като неправилно и делото е върнато на същия съд за разглеждане от друг състав със съответните указания. При този изход на делото пред Върховен касационен съд, по разноските /включително тези, направени от страните при предходното разглеждане на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари