Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на двадесет и девети септември през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ

ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

като изслуша докладваното от съдия Генковска ч. т. д. № 1888 по описа за 2022 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 274, ал. 2 ГПК.

Образувано е по частна жалба на ЗАД „ДаллБогг: Живот и Здраве“АД срещу определение № 243/27.06.2022 г. по в. т. д. № 729/2021 г. на Пловдивски апелативен съд, с което е изменено решение № 148/21.03.2022г. по в. т. д. № 729/2021г. на ПАС в частта за разноските на основание чл. 248, ал. 1 ГПК, като е осъдено да заплати на адв. П. К. допълнително още 2 556 лв. – адвокатско възнаграждение за процесуално представителство на ищците Д. З. А. и С. Ю. А. пред въззивната инстанция.

Частният жалбоподател излага оплакване за недопустимост на обжалваното определение. Поддържа, че изменението касае неначислен ДДС върху определеното по реда на чл. 38, ал. 2 ЗА адвокатско възнаграждение, но молбата по чл. 248 ГПК относно присъждането му е недопустима, тъй като не е бил представен списък с претендираните разноски преди приключване на последното по делото засадание пред въззивната инстанция.

В писмения си отговор адв. П. К. оспорва основателността на частната жалба и навежда доводи за своемвременно направено искане за присъждане на възнаграждение по чл. 38 ЗА ведно с ДДС и представени за регистрарция по ДДС доказателства преди приключване на последното по делото заседание.

Върховният касационен съд, Търговска колегия, I отделение, като прецени данните по делото и становищата по частните жалби, приема следното:

Частната жалба е допустима – депозирана е от надлежна страна в рамките на преклузивния едноседмичен срок по чл. 275, ал. 1 ГПК срещу подлежащ на обжалване съдебен акт.

По съществото на частната жалба ВКС намира следното:

Производството по в. т. д. № 729/2021 г. на Пловдивски апелативен съд е приключило с решение № 148/21.03.2022г. по в. т. д. № 729/2021г. на ПАС

С отговора на въззивната жалба и с молба от 09.12.2021г., подадена преди провеждане на първото по делото съдебно заседание от 10.12.2021г. по в. т. д. № 729/2021 г. на ПАС, адв. П. К. е поискала присъждане на разноски на осн. чл. 38, ал. 1, т. 2 ЗА, заедно с начислен ДДС, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

ИЗТОЧНИКВКС - линк към акта на страницата на съда
съдия Кристияна Гeнковска
Кристияна Гeнковска завършва Юридическия факултет на СУ „Св.Климент Охридски“ през 1995г. Започва професионалната си кариера като младши съдия във Варненски окръжен съд през 1996г. Последователно е била районен съдия във Варненски районен съд – гражданско отделение, окръжен съдия във Варненски окръжен съд – гражданско отделение и апелативен съдия във Варненски апелативен съд – търговско отделение. От 2016г. и понастоящем правораздава във Върховен касационен съд.
0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари