Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно предпоставките за освобождаване от разноски по делото и моментът, към който следва да са налице и относно дължимата от съда проверка в производството по чл. 83, ал. 2 ГПК.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Първо отделение, в закрито заседание на двадесет и девети септември през две хиляди двадесет и втора година, в състав

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОЯН БАЛЕВСКИ

ЧЛЕНОВЕ: КРИСТИЯНА ГЕНКОВСКА

АНЖЕЛИНА ХРИСТОВА

като изслуша докладваното от съдия Христова ч. т. д. №1995 по описа за 2022г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по реда на чл. 274, ал. 3 ГПК.

Образувано е по частна касационна жалба от Р. Ж. Б., чрез адв. С. П. срещу определение №1136/27.04.2022г., постановено по ч. гр. д. №1153/2022г. на Апелативен съд- София в частта, с която е потвърдено определение от 21.03.2022г. по гр. д. №1429/2022г. на Софийски градски съд в частта, с която е оставена без уважение молбата на жалбоподателя по чл. 83, ал. 2 ГПК за освобождаване от държавна такса по делото за сумата 1 000 лева.

Жалбоподателят моли за отмяна на обжалваното определение като неправилно- постановено при нарушение на закона и необосновано и за постановяване на ново за уважаване изцяло на искането му за освобождаване от държавна такса. Твърди, че въззивният съд неправилно е приложил разпоредбата на чл. 83, ал. 2 ГПК, тъй като въпреки представената декларация за имуществено, семейно и здравно състояние и доказателствата за проведено производство по чл. 448 ГПК, за влошено здравословно състояние и множество образувани срещу него изпълнителни дела, респ. липсата на доказателства за получавани доходи като управител на търговски дружества, е стигнал до необосновано заключение, че той и семейството му имат достатъчно доходи и имущество за плащане на част от дължимата държавна такса в размер на 1 000 лева.

Допускането на касационното обжалване се основава на предпоставките по чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, като касационният жалбоподател сочи правни въпроси, които съдът уточнява: относно предпоставките за освобождаване от държавна такса по чл. 83, ал. 2 ГПК и моментът към който същите следва да са налице; допустимо ли е съдът да предполага наличие на доходи или следва с оглед доказателствата по делото да извърши преценка дали материалното състояние на ищеца и семейството му, съпоставено с размера на дължимите разноски, му позволяват тяхното заплащане. Поставя и въпрос- определението на въззивния съд, с което се произнася по правилността на определение на първоинстанционен съд, с което е оставена без уважение молба за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари