Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

относно твърдените от ищците причинени вреди, и исковите претенции се отхвърлят.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, гражданска колегия, второ отделение в закрито заседание на шестнадесети май две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: СНЕЖАНКА НИКОЛОВА

ЧЛЕНОВЕ: ГЕРГАНА НИКОВА

СОНЯ НАЙДЕНОВА

изслуша докладваното от съдия Соня Найденова гр. дело № 1313/2022 г.

Производството е по чл. 288 ГПК.

Образувано е по подадена в срок обща касационна жалба от „АРТЕКС ЗЛАТЕН ВЕК“ ООД и „АРТЕКС ИНЖЕНЕРИНГ“ АД - ищци в производството, чрез пълномощника им адв. А. В., срещу въззивното решение № 87/20.01.2022 г. по в. гр. д.№ 2893/2021 г. на Апелативен съд-София, ГО, VII състав.

В касационната жалба се твърди, че въззивното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон, съществени нарушения на съдопроизводствените правила и необоснованост. С изложението по чл. 284, ал. 3, т. 1 ГПК се сочи наличието на основание за допускане касационно обжалване. Претендират се и разноски.

Ответникът по касационната жалба – ответник в производството М. Ф. Б., оспорва жалбата с писмен отговор, подаден чрез пълномощника му адв. Ч. Д., с доводи, че не са налице основания за допускане на касационно обжалване. Претендира разноските за касационното производство.

Касационната жалба е допустима, отговаря на изискванията по чл. 284 ГПК.

Върховен касационен съд, Гражданска колегия, състав на Второ отделение, като взе предвид данните по делото, намира следното по наличието на основания за допускане на касационното обжалване, Върховният касационен съд:

С обжалваното въззивно решение е потвърдено първоинстанционното решение № 265027/26.07.2021 г. по гр. д.№ 7327/2019 г. на СГС, ГО, I-1 с-в, с последното са отхвърлени предявените от „Артекс Златен Век” ООД и „Артекс Инженеринг” АД против М. Ф. Б. осъдителни искове с правно основание чл. 45 ЗЗД за сумата по 50 000лв. за всеки един ищец, представляваща обезщетение за неимуществени вреди, изразяващи се в уронване добрата търговска репутация и търговско име на дружествата чрез клеветнически и обидни изявления пред електронна медия-интернет-сайта на mediapool.bg и в профила на ответника в социалната мрежа във Фейсбук в периода 22.03.2019 г. до 5.04.2019 г., ведно със законната лихва от подаване на исковата молба до изплащането, като са осъдени дружествата да заплатят на ответника 3 530лв. за разноски по делото.

Спорът е породен от твърдения на двете дружества ищци, че „Артекс Златен Век” ООД, свързано дружество с втория ищец ”Артекс Инженеринг” АД, като собственик на УПИ в гр. София, м. Лозенец-I част, реализира в него строеж на административна сграда с офиси, търговски ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари