Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2022


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: III-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Трето гражданско отделение, в закрито заседание на тридесети септември през две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: МАРИО ПЪРВАНОВ

ЧЛЕНОВЕ: ИЛИЯНА ПАПАЗОВА МАЙЯ РУСЕВА

като изслуша докладваното от съдия Папазова ч. гр. д.№ 3269 по описа за 2022 г. на ІІІ г. о. и за да се произнесе взе пред вид следното:

Производството е с правно основание чл. 274, ал. 2 ГПК.

Образувано е въз основа на подадената В. И. В. от [населено място] частна жалба против определение № 2128 от 12.08.2022г. по в. ч. гр. д.№ 888/2022г. на Апелативен съд София, с което е оставена без уважение молбата му за освобождаване от държавна такса. Счита същото за неправилно и желае да бъде отменено, като твърди че доколкото притежаваните от него имоти са в съсобственост, въз основа на тях не може да се обоснове извод за наличие на достатъчно средства за заплащане на необходимата държавна такса.

Срещу подадената жалба не е постъпил отговор.

Настоящият състав на Върховен касационен съд, след преценка на направеното искане съобразно материалите по делото и закона, намира подадената жалба за неоснователна поради следното:

Със свое разпореждане № 2333 от 28.06.2022г. по в. ч. гр. д.№ 888/2022г., Апелативен съд София е указал на жалбоподателя да представи доказателства за внесена държавна такса в размер на 15лв. по подадената от него частна жалба. Последвала е молба за освобождаване от заплащането й, във връзка с която е представена декларация за материално и гражданско състояние.

САС, след преценка на изложените данни, е намерил искането за неоснователно със сега обжалваното определение № 2128 от 12.08.2022г. Решаващите му мотиви са, че съгласно чл. 83, ал. 2 ГПК от такси и разноски могат да се освобождават само физически лица, които не разполагат с наличен финансов ресурс или възможност да набавят такъв от притежавано имущество, а молителят не е такъв, защото притежава достатъчно имущество, което му позволява да заплати такса в размер от 15лв.

Този извод се споделя напълно от настоящата инстанция. Молителят е декларирал, че е пенсионер и получава пенсия в размер на 550лв., както и средства от друг източник в размер на 182лв. Той е женен, като съпругата му, която също е пенсионер, получава пенсия от 477лв./т. е. съвместният им месечен доход е от 1 207лв./ Отделно, молителят е декларирал, че средства за издръжка на семейството, за храна, се осигуряват „от ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари