*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  6

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  №502

  гр. София,29.07.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България,Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на осми март през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  изслуша докладваното от съдия Анна Баева т.д. № 1066 по описа за 2021г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на К. К. К., представлявана от адв. Е. П., срещу решение № 10142 от 09.02.2021г. по гр.д. № 24/2020г. на Софийски апелативен съд, с което е потвърдено решение № 7575 от 07.11.2019г. по гр.д. № 6534/2017г. на СГС. С потвърденото първоинстанционно решение е отхвърлен предявеният от касаторката против ЗК „Лев Инс” АД частичен иск с правно основание чл.226, ал.1 КЗ /отм./ за сумата 150 000 лева, част от дължимото обезщетение в размер на 200 000 лева.

  Касаторката поддържа, че обжалваното решение е незаконосъобразно. Излага съображения, че при условията на пълно и главно доказване е било установено извършването на деликта, механизма на настъпилото ПТП, причинната връзка между него и настъпилото увреждане, характера на същото, както и валидното застрахователно правоотношение към датата на уважаване на предявените искове, което обуславя уважаването на предявения иск. В изложението си по чл.284, ал.3, т.1 и т.3 ГПК касаторът прави искане за допускане на касационно обжалване на основание чл.280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК, като сочи следните процесуалноправен и материалноправен въпроси:

  1. Следва ли мотивите на съдебния акт да съдържат изложение и обсъждане на всички доводи и възражения на страните и изрични и ясни мотиви защо съдът счита доводите и възраженията на страните за неоснователни? Твърди, че въззивното решение е постановено в противоречие с решение № 63 от 17.07.2015г. по т.д. № 674/2014г. на ВКС, ТК, II т.о.

  2. Необходимо ли е за уважаването на иска по чл.226 КЗ /отм./ да бъде установено персонално лицето, което е управлявало застрахованото МПС, ако липсват наведени възражения от ответника, основаващи се на неговата личност? Твърди, че въпросът е от значение за точното прилагане на закона и за развитие на правото.

  Ответникът ЗК „Лев Инс” АД, представляван от юрк. М. В., оспорва касационната жалба. Прави възражение за липса на основания за допускане на касационно обжалване и излага съображения за неоснователност на касационната жалба. Претендира юрисконсултско възнаграждение.

  Третото лице ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари