Определение №****/**.**.2022 по дело №****/2021


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за недопускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

Анотация

Въпрос

и осъществената процесуална защита по подаване на отговор по чл. 287 ГПК, следва да се приеме, че не са налице основания за намаляване поради прекомерност на заплатените и присъдени адвокатски възнаграждения от ответниците по касация Х. Д. Г. и В. Д. Г. в размер на общо 2500 лева, поради което те не следва да бъдат намалявани. По отношение на присъденото в полза на Г. П. Я., заплатено възнаграждение за един адвокат, следва да се приложи разпоредбата на чл. 78, ал. 5 ГПК като то се намали до 1500 лева.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито заседание, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЛАМЕН СТОЕВ

ЧЛЕНОВЕ: ЗДРАВКА ПЪРВАНОВА

РОЗИНЕЛА ЯНЧЕВА

като изслуша докладваното от съдията Първанова гр. дело № 5101/2021 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл. 248 ГПК.

Постъпила е молба с вх. № 5575/28.06.2022 г., подадена от Е. А. Д.. В нея се прави искане по чл. 248, ал. 1 ГПК, вр. чл. 78 ГПК за изменение на постановеното по чл. 288 ГПК определение № 285/23.06.2022 г. в частта за разноските.

Върховният касационен съд, състав на II г. о., като взе предвид исканията и доводите на молителя, намира следното:

Молбата е подадена в срока по чл. 248, ал. 1 ГПК и е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е основателна.

С определение № 285/23.06.2022 г. от гр. д. № 5101/2021 г. на ВКС, II г. о. не е допуснато касационно обжалване на въззивно решение № 169/05.07.2021 г. по гр. д. № 676/2021 г. на Окръжен съд - Бургас. Е. А. Д. е осъдена да заплати на ответниците по касация Х. Д. Г. и В. Д. Г. сумата от общо 2500 лева, а на Г. П. Я. - сумата 3900 лева - разноски за заплатени адвокатски възнаграждения в производството по чл. 288 ГПК.

В подадената молба се твърди, че заплатените от ответниците по касация адвокатски хонорари се явяват прекомерни с оглед действителната фактическата и правна сложност на делото. Иска се същите да бъдат намалени на основание чл. 78, ал. 5 ГПК.

Направеното с молбата по чл. 248 ГПК възражение с правно основание чл. 78, ал. 5 ГПК за намаляване на разноските за адвокатско възнаграждение в полза на ищцовата страна е своевременно заявено. Ответниците по касационната жалба са направили искането за присъждане на тези разноски и са представили доказателства за извършването им с подадените от тях отговори на касационната жалба, преписи ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари