*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  8

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 500

  София, 17.06.2022 г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховния касационен съд на Република България, четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на четиринадесети юни две хиляди двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕСЕДАТЕЛ: ВЕСКА РАЙЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: ГЕНИКА МИХАЙЛОВА

  АНЕЛИЯ ЦАНОВА

  изслуша докладвано от съдията В.Райчева гр.дело № 666/2022г. по описа на ВКС.

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Обжалвано е решение от 01.11.2021г. по гр.д.№1556/2021г. на АС София,с което е уважен иск с правно основание чл.87,ал.3 ЗЗД.

  Жалбоподателят П. Г. П.,чрез процесуалния си представител поддържа, че в решението е даден отговор на правни въпроси от значение за спора,които са разрешени в противоречие с практиката на ВКС и са от значение за точното приложение на закона и развитие на правото,както и че решението е очевидно неправилно. Моли да се допусне касационно обжалване.

  Ответникът Г. Б. К.,чрез процесуалния си представител поддържа, че не следва да се допуска касационно обжалване. Претендира разноски.

  Върховният касационен съд, състав на четвърто г.о., като направи преценка за наличие предпоставките на чл. 280, ал. 1ГПК, приема за установено следното:

  Касационно обжалване на решението на въззивния съд не следва да се допусне.

  С обжалваното решение въззивният съд, като е потвърдил първоинстанционното производство е развалил, на основание чл. 87, ал. 3 ЗЗД, договор за покупко-продажба на недвижим имот, сключен на 20.09.2011г. между Б. К. - продавач и П. Г. -, сключен с нотариален акт № 122, том І, рег. № 3919, дело № 110/2011 г. на нотариус И. П. с район на действие РС София, с който Б. К. продава на П. Г. собствения си недвижим имот: апартамент № 36 в [населено място], състоящ се от две стаи, дневна, кухня и сервизни помещения, със застроена площ 88,01 кв. м, заедно с принадлежащо избено помещение № 2, , заедно с 0,548 % идеални части от общите части на сградата и правото на строеж върху мястото, поради незаплащане на договорената продажна цена

  Съдът е приел, че страните са обвързани от валидно сключен договор за покупко-продажба на недвижим имот, по силата на който ищецът е прехвърлил на ответника собствеността върху процесния апартамент, а ответникът, като купувач е следвало да плати уговорената в договора продажна цена от 62 000 лева, която да се плати от купувача по банков път на пълномощника на продавача преди ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари