*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

За приложението на принципа за справедливост по чл. 52 ЗЗД при определяне размера на застрахователното обезщетение за неимуществени вреди.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в съдебно заседание на двадесети април две хиляди двадесет и втора година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ЕВГЕНИЙ СТАЙКОВ

ЧЛЕНОВЕ:
КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА, БОНКА ЙОНКОВА

при секретаря Александра Ковачева изслуша докладваното от съдия Камелия Ефремова т. д. № 581/2021 г.

Производството е по чл. 290 ГПК.

Образувано е по съвместна касационна жалба на А. С. Н., Д. С. К., К. С. К., И. С. К. и С. С. Н., всички от [населено място], срещу решение № 203 от 19.11.2020 г. по в. т. д. № 186/2020 г. на Великотърновски апелативен съд, потвърждаващо постановеното от Плевенски окръжен съд решение № 10 от 22.01.2020 г. по т. д. № 273/2018 г. в частта за отхвърляне на предявените от касаторите срещу ЗАД „ДаллБогг Живот и Здраве“ АД, [населено място] искове с правно основание чл. 432, ал. 1 КЗ за присъждане на обезщетения за неимуществени вреди от настъпилото на 02.05.2018 г. пътно-транспортно произшествие, съответно: за С. С. Н. – за разликата от 30 000 лв. до 120 000 лв. и за всеки от останалите касатори – за разликата от 20 000 лв. до 120 000 лв.

Касаторите поддържат, че в обжалваната му част въззивното решение е неправилно поради нарушение на материалния и процесуалния закон, както и поради необоснованост. Релевират оплаквания срещу размера на присъдените им обезщетения за неимуществени вреди от процесното пътно-транспортно произшествие с твърдението, че са прекомерно занижени и не съответстват на претърпените болки и страдания.

С определение № 663 от 21.11.2014 г. по настоящото дело, на основание чл. 280, ал. 1, т. 1 ГПК, е допуснато касационно обжалване на въззивното решение в посочената му част, като е прието, че значим за конкретното дело по смисъла на чл. 280, ал. 1 ГПК е въпросът за приложението на принципа за справедливост по чл. 52 ЗЗД при определяне размера на застрахователното обезщетение за неимуществени вреди.

Ответникът по касация – ЗАД „ДаллБогг Живот и Здраве“ АД, [населено място] – не заявява становище по основателността на касационната жалба.

Върховен касационен съд - състав на Търговска колегия, Второ отделение, като прецени данните по делото, с оглед заявените касационни основания и съобразно правомощията си по чл. 290, ал. 2 ГПК, приема следното:

При постановяване на обжалваното решение въззивният съд е приел за безспорно ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари