*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Решения по чл. 290 ГПК
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  Р Е Ш Е Н И Е

  № 50

  [населено място] , 14.07.2022г.

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, Търговска колегия , първо търговско отделение, в открито съдебно заседание на четвърти април, през две хиляди двадесет и втора година , в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЕЛЕОНОРА ЧАНАЧЕВА

  ЧЛЕНОВЕ : РОСИЦА БОЖИЛОВА

  ВАСИЛ ХРИСТАКИЕВ

  при секретаря Ангел Йорданов, като разгледа докладваното от съдия Божилова т.д. № 36 по описа за 2022 година и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл.47 т.2 пр.първо ЗМТА .

  Образувано е по иск на „Интеркомерс 2010“ ЕООД , за отмяна на арбитражно решение, постановено на 03.11.2021 г. от Арбитражен съд при Българска търговско-промишлена палата / БТПП / ,по арбитражно дело № 17/2021 год., с което е уважен предявеният от „Мултипъл плюс „ ЕООД против ищеца иск , за присъждане на сума от 4 740,67 лева – цена на доставена електрическа енергия по договор № FE3000878/01.01.2016 г. за продажба на електрическа енергия, балансиране за краен клиент и предоставяне на комбинирани услуги, за месеците ноември и декември 2017 г., за което вземане са издадени две фактури – от 0.11.2017 г. и 31.12.2017 г., ведно със законната лихва върху присъдената сума, за периода 14.02.2018 г. – 11.02.2021 г., в размер на 1 426,47 лева. Ищецът по настоящият иск оспорва наличието на обвързваща го с ищеца в арбитражното производство арбитражна клауза, за разглеждане на спора пред арбитраж, тъй като последният е придобил вземането въз основа на постановление за възлагане на съда по несъстоятелността на „Фючър Енерджи„ ЕООД - № 260000/0601.2021 г. по т.д.№ 3343/2017 г. на СГС VІ – 19 състав, в резултат на проведен по реда на чл.717з и сл. ТЗ търг, като длъжник по възложеното вземане е „ Интеркомерс 2010 „ЕООД. Този способ на придобиване страната квалифицира като принудителна цесия, спрямо която на общо основание намира приложение формираната, непротиворечива практика на ВКС – че по силата на договора за цесия цесионерът не придобива и уговореното между длъжника и цедента право на отнасяне на спора пред арбитраж, в качеството му на самостоятелен спрямо материалното правоотношение, процесуален договор, освен при изрично заявено съгласие на длъжника. Обстоятелството, че прехвърлянето на вземането се осъществява в производство по несъстоятелност, като универсално производство по принудително изпълнение, не прави правоприемството универсално, в каквато насока счита, че ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари