*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 50

  гр. София, 16.02.2022 година

  В И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

  Върховният касационен съд на Република България, Второ гражданско отделение, в закрито съдебно заседание на осми февруари през две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Камелия Маринова

  ЧЛЕНОВЕ: Веселка Марева

  Емилия Донкова

  като изслуша докладваното от съдия Веселка Марева гр.д. № 2127 по описа за 2020 година и за да се произнесе взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  С определение № 130 от 30.10.2020г. производството по делото е спряно до постановяване на тълкувателно решение по тълкувателно дело № 3/2020г. на Общото събрание на Гражданска колегия на Върховния касационен съд по въпроса: при предявен иск по чл. 108 ЗС от съсобственик, следва ли съдът да осъди другия съсобственик да предаде владението върху идеалната част от имота. Тълкувателното производство е приключило с решение от 05.01.2022г. като е даден положителен отговор на въпроса, а именно, че съдът може да уважи искането на съсобственик срещу друг съсобственик за предаване владението върху претендираната идеална част, когато ответникът е установил фактическа власт върху имота, надхвърляща правата му и с това е нарушил владението на ищеца. Предвид изложеното е отпаднала пречката за движение на делото и същото следва да бъде възобновено.

  Обжалвано е решение № 79 от 07.01.2020г. постановено по гр.д. № 154/2019г. на Софийски градски съд, ІV-д въззивен състав, с което е потвърдено решение № 451226 от 16.07.2018г. по гр.д. № 45743/2016г. на Софийски районен съд, 143 състав, за признаване за установено по отношение на Р. Н. Ф., че В. Г. Б. и Р. Г. Г. са собственици на по 5/24/общо на 10/24/ ид.ч. от апартамент №5 на първи надпартерен етаж, в [населено място], [улица], състоящ се от една стая, хол, кухня, баня, клозет, антре и тераса, с площ 68,55 кв.м. и таванско помещение с площ 14,71 кв.м., както и на 5,94 ид.ч. от общите части на сградата, построена върху държавна земя, като е осъдена Р. Н. Ф. да предаде на В. Г. Б. и Р. Г. Г. владението на по 5/24 ид.ч. от имота на всеки от тях /или общо на 10/24 ид.ч./.

  Касационната жалба е подадена от ответницата Р. Н. Ф. чрез адв. Г.. Наведени са доводи за недопустимост на решението като постановено по недопустим иск, а именно иск за ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари