*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  11

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 498

  гр. София, 16.06.2022 г.

  Върховен касационен съд, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на шести април две хиляди и двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЗОЯ АТАНАСОВА

  ЧЛЕНОВЕ: ВЛАДИМИР ЙОРДАНОВ

  ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

  като разгледа докладваното от съдия Зоя Атанасова

  гр. дело № 323 по описа за 2022 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по подадена касационна жалба вх.№ 17225 от 31.08.2021 г., от ищеца Е. К. Ч., чрез адвокат К. О., срещу решение № 1357 от 29.07.2021 г. по в.гр.д.№ 375/2021 г. на Варненски окръжен съд в частта, с която е потвърдено първоинстанционното решение на Варненски районен съд в частта, с която е предоставено упражняването на родителските права по отношение на детето М. Е. Ч. на майката Д. Г. Ч., и е определено местоживеенето на детето М. на адреса на майката в населено място, улица. Поддържаните основания за неправилност на решението по чл.281,т.3 ГПК са необоснованост, нарушение на материалния и процесуален закон. Искането е да се допусне касационно обжалване по поставените въпроси в изложението, да се отмени въззивното решение в обжалваната част и се постанови друго, с което родителските права по отношение на детето М. Е. Ч. да се предоставят на жалбоподателя.

  В изложението към касационната жалба се поддържа наличието на основанието по чл.280, ал.1, т.1 ГПК по следните въпроси: 1. При решаване на въпроса дали децата да бъдат разделени и едното да бъде предоставено за отглеждане при единия родител, а другото дете при другия родител представляват ли важни причини за разделянето на децата фактическото положение на живеенето на детето при единия родител за сравнително кратък период /по време на бракоразводния процес/ и изявлението на детето, че желае да живее при този родител; 2. При преценка на родителския капацитет на всеки от родителите при конкуренция помежду им относно упражняването на родителските права, следва ли въззивния съд да подложи на критична оценка виновното процесуално поведение на единия от родителите, изразяващо се в отказ от съдействие за извършване на експертиза, необходима за събиране на важни доказателства по делото, имащи значение за защита интереса на детето, виновното поведение на единия родител на насаждане на родителско отчуждение посредством неспазване на постановените привременни мерки по отношение на родителя, на когото не е предоставено упражняването на родителските права, неправилните родителски възгледи на ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари