*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: IV-то отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 497

  гр. София, 16.06.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд, Четвърто гражданско отделение, в закрито заседание на тринадесети юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: Мими Фурнаджиева

  ЧЛЕНОВЕ: 1. Велислав Павков

  2.Десислава Попколева

  при секретаря в присъствието на прокурора като разгледа докладваното от съдията Павков гр.д.№ 373 по описа за 2022 год. и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по реда на чл. 288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на И. Й. Т., Е. Д. Г. и З. С. З. против решение № 264813/16.07.2021 г., постановено по гр. д. № 7477/2020 г. от ІІ-е въззивен състав на Софийски градски съд.

  Ответникът по касационната жалба, Д. С. Н., я оспорва, с писмен отговор.

  Касационната жалба е подадена в срок и е процесуално допустима.

  С обжалваното решение, съдът е приел, че предявеният иск с правно основание чл. 59 ал. 1 ЗЗД– за заплащане на сумата от 22 800 лв., представляваща обезщетение за ползване без основание на недвижим имот, е неоснователен и е потвърдил постановеното в този смисъл решение на Софийски районен съд.

  Съдът е приел за безспорно обстоятелството, че ищците (жалбоподатели в настоящото производство) са собственици на недвижим имот - дворно място с идентификатор ....... и площ от 835 кв. м., находящо се в [населено място], въз основа на представения нотариален акт № ...., том ...., рег. № ...., дело № ..../19..... г. на Нотариус рег. № ..... при НК. Установено било, че през 2002 г. последните учредили право на строеж в полза на „Мегатуpc 1“ ООД , за построяване на жилищна сграда, състояща се от подземни гаражи, магазини, четири жилищни етажа и ателиета. Установено е още, че на 08.06.2005г. по силата на договор за покупко-продажба, обективиран в Нотариален акт № ...., том ...., peг. № ....., дело № .... 20..... г. на Нотариус рег.№ № ..... в НК на 08.06.2005 г., дружеството продава на ответницата Д. И., КАФЕ - АПЕРИТИВ /търговско помещение/ на партерен етаж, състоящо се от търговска зала, склад и баня-тоалетна, със застроена площ от 68,36 кв.м. Констатирано е, че на 20.01.2006 г. на ответницата е издадено разрешение за строеж за преустройство на 2 броя магазини - № 3 и № 4, в кафе – аперитив. От приетата по делото съдебно-техническа експертиза и събраните свидетелски показания се установило, ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари