*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  3

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 497

  гр. София, 29.07.2022 год.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България,Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на дванадесети април през две хиляди и двадесет и втора година, в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕМИЛИЯ ВАСИЛЕВА

  ЧЛЕНОВЕ: АННА БАЕВА

  ЛЮДМИЛА ЦОЛОВА

  изслуша докладваното от съдия Анна Баева т.д. № 1551 по описа за 2021г., и за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на К. Г. Т., представляван от адв. М. Н. – Т., срещу решение № 336 от 05.04.2021г. по в.гр.д. № 144/2021г. на Софийски апелативен съд, 7 състав, с което е потвърдено решение № 261226 от 17.11.2020г. по гр.д. № 10547/2018г. на СГС, I – 11 състав. С потвърденото първоинстанционно решение е отхвърлен предявеният от касатора против ЗК „Лев Инс” АД иск с правно основание чл.226, ал.1 КЗ /отм./ за сумата 45 000 лева, представляваща обезщетение за неимуществени вреди от смъртта на брат му И. Г. Т., настъпила вследствие ПТП на 23.08.2013г.

  Касаторът поддържа, че обжалваното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон и съдопроизводствените правила, както и необоснованост. Излага съображения за неправилност на извода на въззивния съд, че не са установени отношения между него и починалия му брат на емоционална близост и силна привързаност, надхвърлящи по интензитет и времетраене нормално присъщите за родствената връзка болки и страдания от смъртта на близък човек, като сочи, че този извод не е съобразен с ТР № 1 от 21.06.2018г. по т.д. № 1/2016г. на ОСНГТК на ВКС. Намира, че въззивното решение е немотивирано и постановено след обсъждане само на част от събраните доказателства. В изложението си по чл.284, ал.3, т.1 ГПК касаторът прави искане за допускане на касационно обжалване на основание чл.280, ал.1, т.1 и т.3 ГПК, като сочи следните материалноправни въпроси:

  1. При изследване на въпроса дали ищецът попада в кръга на лица, имащи право на обезщетение съгласно ТР № 1/2018г. по т.д .№ 1/2016г. на ОСНГТК на ВКС, допустимо ли е въззивният съд да се позове формално на понятието за традиционно близки отношения между братя и нормално присъщи болки и страдания от настъпила смърт, без да отчете спецификата на процесния случай и да обсъди поотделно установените в процеса конкретни обстоятелства, като изложи конкретни мотиви за отхвърлителния диспозитив за това защо счита, че процесните отношения не ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари