*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения за допускане
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: чл. 280 ал. 1 т. 1 ГПК

Анотация

Въпрос

Относно приложението на принципа за справедливо обезщетяване на неимуществени вреди, причинени при деликт, съгласно изискването на чл. 52 ЗЗД.

Отговор
За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

Върховният касационен съд на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на 13.04.2022 г. в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
ТАТЯНА ВЪРБАНОВА

ЧЛЕНОВЕ:
ПЕТЯ ХОРОЗОВА, ИВАНКА АНГЕЛОВА

Като изслуша докладваното от съдия П. ХОРОЗОВА т. д. № 1638/2021 год., за да се произнесе, взе предвид:

Производството е по реда на чл.288 ГПК.

Образувано е по касационна жалба на Н. Б. К., ЕГН [ЕГН], чрез процесуален пълномощник, против решение № 80 от 13.04.2021 г., постановено по в. т. д. № 385/2020 г. по описа на Апелативен съд – Велико Търново, с което е потвърдено решение № 82 от 29.06.2020 г. по т. д. № 174/2019 г. по описа на Плевенски окръжен съд в обжалваната част – за отхвърляне на иска на касатора срещу ЗК ЛЕВ ИНС АД за разликата над присъдените 40 000 лв. до претендираните 100 000 лв., представляващи обезщетение за неимуществени вреди, причинени му в резултат на ПТП, настъпило на 17.11.2018 г., по вина на П. Н. П., управлявал л.а. АУДИ, модел 80 с рег. [рег.номер на МПС] , ведно със законната лихва, считано от 21.05.2019 г. до окончателното изплащане на главницата.

В касационната жалба се излага, че решението е неправилно, на основанията по чл.281 т.3 ГПК – незаконосъобразно и необосновано. Моли се за отмяната му и за постановяване на друго, с което исковата претенция да бъде изцяло уважена. Претендират се разноски. Оплакванията са за несъответствие на размера на обезщетението с критерия за справедливост по смисъла на чл.52 ЗЗД, определен при неотчитане в тяхната съвкупност на всички установени по делото обстоятелства – две средни телесни повреди, три сериозни усложнения, четири пролежавания в болнично заведение, две операции, заключение на ТЕЛК за определена 100 %-на нетрудоспособност, психични отклонения вследствие на травмите, депресия и трайна промяна на начина на живот, продължаващо лечение и липса на пълно възстановяване.

В изложението по чл.284 ал.3 т.1 ГПК за допускане на касационно обжалване се поставят въпроси относно това, как следва да се прилага принципът за справедливост по чл.52 ЗЗД по иска на увреденото лице с правно основание чл.432 ал.1 КЗ срещу застрахователя на делинквента, какви са критериите за определяне на социално-икономическите условия в страната към момента на произшествието и следва ли те да се вземат предвид наред с всички останали такива при определяне размера на обезщетението. Поддържа се, че ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

или

Вижте абонаментните планове


Свързани съдебни актове

Препраща към

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирано в

Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

Цитирани норми и термини

0 0 гласа
Рейтинг
Запишете се
Известявайте ме за
0 Коментари
Inline Feedbacks
Всички коментари