*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  7

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 488

  София, 27.07.2022 година

  Върховен касационен съд на Република България, Търговска колегия, в закрито заседание на осми юни две хиляди двадесет и втора година в състав:

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:

  КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ:

  БОНКА ЙОНКОВА

  ИВО ДИМИТРОВ

  изслуша докладваното от съдия Камелия Ефремова т. дело № 622/2020 година

  Производството е по чл. 288 ГПК.

  Образувано е по съвместна касационна жалба на С. Л. П., В. Г. П. и З. Г. П., всички чрез адвокат П. К., конституирани като страни на мястото на първоначалния касатор Г. А. П. с определение № 191 от 08.10.2020 г. по настоящото дело, срещу решение № 318 от 06.11.2019 г. по т. д. № 416/2019 г. на Пловдивски апелативен съд, с което е потвърдено постановеното от Пазарджишки окръжен съд решение № 21 от 08.02.2019 г. по т. д. № 67/2018 г. в частта, с която е отхвърлен предявеният от ищеца Г. А. П. (наследодател на настоящите касатори) срещу „С.“ ООД, [населено място] иск с правно основание чл. 79, ал. 1 във връзка с чл. 286 ЗЗД и чл. 141, ал. 7 ТЗ за сумата 206 108.56 лв., представляваща възнаграждения по „Трудов договор № 23“ от 04.01.1999 г. и допълнителните споразумения към него за периода от 01.04.2013 г. до 20.03.2016 г.

  В касационната жалба се поддържа, че въззивното решение е неправилно поради нарушение на материалния закон и на съдопроизводствените правила, както и поради необоснованост. Като съществени процесуални нарушения са посочени: липсата на мотиви по заявените във въззивната жалба конкретни доводи и оплаквания; необсъждане на всички събрани по делото доказателства, имащи значение за решаването на спора по същество; произнасяне по въпроса за валидността на процесния договор, без да е заявено изрично възражение от страна на ответника и без да са дадени указания на страните за ангажиране на доказателства в тази връзка. Според касаторите, атакуваното решение е постановено и в нарушение на материалния закон – чл. 141 и чл. 137 ТЗ, тъй като съдът не е отчел спецификата на процесния договор, изразяваща се в това, че е сключен от наследодателя им в качеството му на физическо лице, а не на управител на ответното дружество; не е приложил към този договор правилото на чл. 293, ал. 3 ТЗ и не е съобразил, че съгласно уредбата на ТЗ към момента на сключването му решенията на Общото събрание на съдружниците не са формални.

  ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари