*****ение №****/**.**.20** по дело №******/20**


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: II-ро отделение, Търговска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 484

  гр. София, 27.07. 2022 година

  ВЪРХОВЕН КАСАЦИОНЕН СЪД на Република България, Търговска колегия, Второ отделение, в закрито заседание на осми юни през две хиляди двадесет и втора година в състав :

  ПРЕДСЕДАТЕЛ : КАМЕЛИЯ ЕФРЕМОВА

  ЧЛЕНОВЕ : БОНКА ЙОНКОВА

  ИВО ДИМИТРОВ

  изслуша докладваното от съдия Бонка Йонкова т. д. № 1995 по описа за 2021 година и за да се произнесе, взе предвид следното :

  Производството е по чл.288 ГПК.

  Образувано е по касационна жалба на Н. К. С. - чрез адв. Н. Димитров от САК, срещу решение № 760 от 01.07.2021 г., постановено по в. гр. д. № 3891/2020 г. на Апелативен съд - София. Решението е обжалвано в частта, с която след частична отмяна на решение от 12.08.2020 г. по т. д. № 27/2019 г. на Окръжен съд - Монтана е отхвърлен предявеният от Н. К. С. против „Застрахователно дружество Евроинс“ АД иск с правно основание чл.432, ал.1 КЗ за разликата над сумата 50 000 лв. до сумата 75 000 лв., претендирана като обезщетение за неимуществени вреди от настъпило на 06.08.2018 г. пътно - транспортно произшествие.

  В касационната жалба се излагат оплаквания за неправилност на въззивното решение в обжалваната част поради необоснованост и нарушение на материалния закон - чл.52 ЗЗД, при определяне на справедливия размер на дължимото обезщетение за неимуществени вреди. По съображения в жалбата се прави искане за отмяна на решението и за уважаване на иска за разликата до сумата 75 000 лв. с присъждане на разноски.

  В изложение по чл.284, ал.3, т.1 ГПК приложното поле на касационното обжалване е обосновано с основанието по чл.280, ал.1, т.1 ГПК, поддържано по отношение на следния материалноправен въпрос, определен като значим за изхода на делото : „Кои обективно съществуващи обстоятелства следва да бъдат взети в предвид при определяне на справедливо по смисъла на чл.52 ЗЗД обезщетение за неимуществени вреди в хипотеза на предявен пряк иск срещу застраховател“. Според касаторката, въззивният съд е установил правилно предпоставките за уважаване на иска по чл.432, ал.1 КЗ, но при определяне размера на дължимото обезщетение е приложил неточно въведения с разпоредбата на чл.52 ЗЗД критерий за справедливост и не е съобразил съществувалата към релевантния за спора момент икономическа обстановка в страната, което налага въззивното решение да се допусне до касационно обжалване за проверка на съответствието му със задължителната съдебна практика в ППВС № ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари