Определение №48/15.03.2022 по дело №4197/2021


  Класификация

  • Вид съдебен акт: Определения - други
  • Колегия/Отделение: I-во отделение, Гражданска колегия
  • Допълнителен селективен критерий: Предстои добавяне

  Анотация

  Въпрос

  Предстои добавяне на анотация. Междувременно, моля, прочете пълния текст на съдебния акт.

  Отговор
  За да прочетете пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си ВХОД или да закупите абонамент КУПЕТЕ СЕГА

  2

  О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

  № 48

  София, 15.03.2022 г.

  В ИМЕТО НА НАРОДА

  Върховният касационен съд на Република България, първо гражданско отделение, в закрито заседание на десети март две хиляди двадесет и втора година в състав:

  Председател: МАРГАРИТА СОКОЛОВА

  Членове: СВЕТЛАНА КАЛИНОВА

  ГЪЛЪБИНА ГЕНЧЕВА

  като разгледа докладваното от съдия Генчева ч. гр. д. № 4197 по описа за 2021 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

  Производството е по чл. 274, ал.1, т.2, вр. чл.248 ГПК.

  С решение № 83 от 07.06.2021 г. по в. гр. д. № 309/2020 г. на Разградския окръжен съд, имащо характер на определение по чл.248 ГПК, е оставена без уважение молба вх. № 1505/18.05.2021 г. на М. Б. Б. за допълване на решение № 17 от 24.02.2021 г. по същото дело, при което съдът да се произнесе по искането за присъждане на разноски за първоинстанционното производство. Прието е, че с диспозитива на основното решение въззивният съд е отменил решението на първата инстанция по чл.248 ГПК, с което е оставена без уважение молбата на М. Б. за присъждане на разноски за първата инстанция по претенциите по сметки, като същевременно сам въззивният съд е присъдил тези разноски съобразно изхода на делото и това е сторено с изричен диспозитив, затова не се налага допълване на основното решение в тази част.

  Частна жалба срещу решение № 83 от 07.06.2021 г. по в. гр. д. № 309/2020 г. на Разградския окръжен съд е подадена от М. Б.. Тя счита решението за неправилно, иска отмяната му и присъждане на разноските за първата инстанция, както и разноските за производството пред ВКС.

  Ответникът в производството Д. К. Д. не взема становище по жалбата.

  Върховният касационен съд в настоящия си състав счита, че частната жалба е процесуално допустима, а по същество – неоснователна.

  Искането на М. Б. Б. да ѝ бъдат присъдени сторените разноски за първоинстанционното производство във връзка с предявената от нея претенция по чл.346 ГПК, вр. чл.31, ал.2 ЗС е било уважено още от Разградския районен съд, който на стр.8 от постановеното решение от 03.08.2020 г. по гр. д. № 779/2014 г. е определил тези разноски в размер на сумата от 2816 лв., съразмерно на уважената част от претенцията, а с диспозитива на решението е присъдил тази сума. От своя страна въззивният съд във втория абзац на диспозитива на основното си решение № 17 ... Останалата част от текста на съдебния акт е достъпна само за нашите абонати.

  Благодарим ви, че четете "Българското прецедентно право"!

  За да достъпите пълния текст на съдебния акт е необходимо да влезете в профила си и да имате закупен абонамент.

  или

  Вижте абонаментните планове


  Свързани съдебни актове

  Препраща към

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирано в

  Не са намерени съдебни актове по зададения критерий. Предстои добавяне.

  Цитирани норми и термини

  0 0 гласа
  Рейтинг
  Запишете се
  Известявайте ме за
  0 Коментари
  Inline Feedbacks
  Всички коментари